Vykort från Gotland

Vykort från Gotland

Oasen i Östersjön - Gotland 

På sommaren fylls Gotland av soldyrkande människor från hela landet och framför allt från huvudstaden. Man skulle kunna kallad ön för stockholmarnas bakgård/kanarieö.

Visbys kullerstensgator och ruiner ger en känslan av att gå runt i en by nere vid medelhavet, med slingrande rosor som sträcker sig längs med husväggarna i de smala gränderna. Den ena event-veckan byter av den andra, politikerna drar igång sommaren och tornerspelen knyter ihop sommarsäcken med blandat innehåll.

När du vill byta kullerstenarna under fötterna mot sandstrand finns det otaliga sådana runt om hela ön och även Fårö och Gotska sandön, som har några av Sveriges finaste sandstränder, är väl värt att besöka. När boken är utläst och podcasten tagit slut är det kanske dags för lite aktivitet (lika bra att börja träna för nästa års beachkropp, för vem hann väl med det…). Det är väldigt populärt att cykelsemestra här, vilket också är väldigt tacksamt att göra då berg inte existerar. Ett tag var högsta punkten den gamla soptippen strax utanför Visby men det var lite väl pinsamt så det grävdes bort en bit och numera är Lojsta Hed, 82möh, öns Mount Everest.

Gotland är som gjort för kitesurfing, det blåser ofta och mycket, samt att alla vindriktningar funkar. Mestadels är det västlig vind så guldspots så som Gnisvärd, Kovik, Tjurudden och Nisseviken på öns västra kust är perfekta då. Blåser det ostligt är Lausviken riktigt bra. På dessa ställen är det plattvatten men är man ute efter vågkite går det också bra, bara man tar sig lite längre ut. Uppe på Fårö är Ekeviken ett riktigt bra ställen.

Om vinden ligger på en längre tid så finns det även möjlighet till bra vågsurfing. Vågsurfing är som bäst under hösten men finns även en del bra på sommaren. Hoburgen i söder, Gnisvärd och Ihreviken på västkusten, Sandviken på östkusten och Ekeviken och Skalahauar i norr är bra vågsurfspots.

Annars då? I Slite har Gotland Bike Park precis öppnat med pumptrack, flowbana och cykelspår på uppemot 20 mil. Lojstasjöarna och Närsån är fina platser för kajak- och kanotpaddling. Kalkstensklintarna är perfekta för klättring, varav Högklint är mest populär med ungefär 50 meter klättring precis vid stranden.  Lite längre söderut ligger Tofta skjutfält som är mycket mindre turistigt men minst lika fint, perfekt för tältning. Det finns helt enkelt massor av aktiviteter för den rastlösa sommarbesökaren som är sugen på att upptäcka öns alla smultronställen. 

När du tömt energidepåerna efter alla aktiviteter finns det otaliga, mysiga kaféer och restauranger runt om på ön att besöka och fylla tomrummet i magen. Missa inte att kolla solnedgången i väst och sedan åka över till östra sidan och kolla soluppgången,  det är magiskt! Jag hade en fantastisk sommar på Gotland och hoppas att ni tar chansen nästa år att bocka av några av mina tips. Vad vore ett vykort utan bild - här bjussar jag på en bildbomb från min sommar på ön. 

Kram Irma