Verbier med Emma & Vilda -  Berget

Här har ni två tjejer från Stockholm som gjorde säsong i Verbier 2013-2014 och därefter har dem besökt sin favoritby ett flertal gånger. Nu är det dags för dem att ge er deras bästa tips, allt från bästa solspotsen till bästa åken. Verbier är enligt Emma och Vilda alpernas bästa skidort som har precis allt man kan önska sig både i backen och utanför backen. Hoppas ni hittar något kul och att ni framförallt blir inspirerade till att åka dit och kanske till och med göra en säsong där, enjoy!

EoV.png
 

Hejsan, Emma & Vilda här, vi tänkte kicka igång den här berättelsen med att ge lite tips i vart man ska bo. Innan man tar sig till Verbier är det såklart smart att boka boende och vårt tips är att bo så nära place centrale som möjligt. Det är nära till i princip allt. För att få vägledning i både boende- och jobbvärlden vill vi tipsa om att hålla utkik på facebook och freeride. Det brukar skapas nya grupper för varje säsong så se till att leta upp dessa, brukar heta något i stil med Verbier 17/18. Nordic skibum- Verbier är en grupp där folk lägger upp allt ifrån jobb, boende och transportfrågor till frågor kring liftkort. Om du är sugen på att jobba under din vistelse i Verbier gå med i gruppen Verbier Job Offers.

Vi bodde 4 stycken tjejer på 45 kvm och det gick kanon. Här är en lite bilder på gänget som bodde ihop, på vårt boende och vår fantastiska utsikt.

verbier 1.jpg
verbier 2.png
Här har ni hela ligan! 

Här har ni hela ligan! 

Innan man tar sig ut i backen är det viktigt att tänka på vad som ska packas med. Ett stort måste om du ska ge dig ut i farliga och sketchy områden är ju ett helt lavinkit med sond, sändare, transceiver, spade och det skadar inte att även införskaffa en ABS för extra säkerhet.

Jobba alltid förebyggande vad det gäller skidåkning på lite mer riskabla ställen. Känner ni er osäkra, åk inte! Håll koll på snön, temperatur och hur vädret varit under tidigare dagar, på så sätt är det lättare att veta hur snön kommer att bete sig och det är enklare och tryggare att planera för riktigt bra åk. Öva med all utrustning tillsammans med vänner och se till att göra detta några gånger under säsongen för om det skulle hända något är det skönt att känna att man har koll på grejerna. Hett tips, boka in en lavinkurs om ni inte redan har det i bagaget eller varför inte friska upp minnet och boka en till kurs. En väldigt billig livsinvestering.

Här kommer några härliga tips på bästa off pist åkning

Verbier kanske absolut bästa egenskap är att det finns all typ av åkning, från pinnsmala couloirer till breda puderfält. Här hittar du kanske Europas roligaste och mest tillgängliga off-pist. Dock är du inte ensam om att gilla off-pist åkning, det blir snabbt uppåkt så det gäller att vara snabbt upp i backen. Det finns massvis med bra backar och roliga områden att åka i och här gäller det att ta för sig, upplev hela området och ta er runt så mycket ni bara kan, Verbier kryllar med guldkorn det gäller bara att hitta dom.

 
 
verbier 5.jpg
verbier 6.jpg

 

På berget mittemot Verbier hittar ni Bruson, här finns oftas många möjligheter till ganska så lättåkta offpistområden och det är härligt att vara här då det oftast är mindre folk än i Verbier. Här kan du hitta riktig skojsig skogsåkning. Bruson bjuder även på långa och grymma pistnedfarter. Om du vill jobba på dina carvingsvängar är den här sidan av berget ett hett tips. Men som tidigare nämnt finns det många fina och lättillgängliga off-pist åk kring Mont Gele och Mont Fort. Har det kommit ett stort dump, se till att vara först upp i Mont Gele liften eller Tortin, det blir fort uppåkt men är man där i tid kan man få magiska, långa åk. Åker du ner från Mont Fort mot Tortin kan du hitta många fina åk och även dem lättillgängliga. Använd fantasin så kommer ni hitta massa grymma åk på sidan av pisten.

 

 
 
27720990_10155585088543999_210895974_n.jpg
27591175_10155585088548999_551239197_n.jpg
 
 

 

Ett annat hett tips är Col Ferret som ligger på ca 2900 meter. Du håller skiers left vid Mont Fort platån eller turar från botten av Mont Fort liften. Col Ferret är ett av ställena i Verbier som det är störst chans att hitta fin snö även fast det inte dumpat på länge. Normalt sätt så är det en ganska enkel tur då man i början kan skråa ganska mycket och sedan turar man längs med en bergssida, håll koll på lavinrisken här! Det är ett extremt fint åk med magiskt utsikt men som sagt så måste man vara försiktig - här åker ni INTE utan lavinutrustning. Du kommer sedan ner till en damm, även efter dammen bör ni hålla stor uppsikt på bergssidorna och tänka på vart man stannar.

 

verbier 7.png

 

Ett annat förslag är att åka Backside mont fort som förmodligen är Verbiers absolut bästa off pist åk men kanske också en av de farligare. Du kommer ner på samma ställe som när du åker Col Ferret. Här kan du välja att antingen åka nord eller sydsidan, sydsidan är lite snällare och oftast lägre lavinrisk medan nordsidan går fortare men med mer öppna områden så lavinrisken är oftast högre. Tänk på att undvika att åka off-pist på eftermiddagarna och SPECIELLT om solen har legat på. Off-pist åken ska ni försöka checka av tidiga morgonar innan snön hunnit värmas upp. Har ni stighudar och gillar att tura måste ni tura Rosa Blanche. En oerhört fin tur som tar dig via Verbier baksida till Siviez. Ha i åtanke att det tar någon timme att genomföra så planera dagen innan om ni är sugna.

 

Foto: Rikard Landrin

Foto: Rikard Landrin

Foto: Rikard Landrin

Foto: Rikard Landrin

 
 
verbier 11.jpg

När man åker ner från Mont Fort kommer man förbi en stuga som heter Cabane Mont Fort, en helt magisk restaurang som är ett måste om ni åker hit. Det går även att boka in sig för övernattning här. Då åker man upp med sista liften, käkar en gemensam middag och sover med underställ så att man är helt redo att bara sticka rakt ut i backen på morgonen. En superhärlig upplevelse och har man tur kan man få åka puder i nysnö.

Våra backrestauranger

Carrefour - En riktigt favorit, skulle nog säga att det är vår absoluta favoritrestaurang i backen. Kanske inte riktigt passar säsongs budgeten då som många andra ställen i Verbier är det dyrt som attan. Men man får verkligen vad man betalar för. Folk går dit endast för att få smaka deras berömda dressing som är TO DIE FOR! Servicen är grym och denna restaurang passar perfekt om du vill jobba lite på brännan, många bra platser i solen och restaurangen ligger långt ner i backen vilket gör att det oftast är “ta av sig jackan och möjligtvis sitta i tishan” vänligt. Välj deras steak eller deras chevresallad, du kommer inte bli besviken.

Dahu - Hittar du nere i la chaux, ett klassisk schweizisk restaurang med en grym utsikt och relativt bra priser. Nedanför Dahu hittar du saccosäckar där du kan smälta matkoman och samtidigt som du kan jobba lite på brännan. Där finns det även en säsongsvänlig restaurang med färdiga hamburgare, pommes och lite annat smått och gott. Hett tips är att annars smyga ner en baguette och att äta din picknick här!!

Chez Dany - En charmig bergsrestaurang som ligger inbäddat mellan träden i den lilla byn Clambin, ligger på väg ner till medran, relativt långt ner. Du måste hålla skarpt öga när du åker ner transportsträckan så du inte missar avfarten. Du kommer absolut inte ångra ett besök här. Uteserveringen är magisk och personalen är grym! Menyn är fantasifull som är anpassad efter det lokala köket. Du kan både åka skidor samt gå via ett vandringsspår som är öppet både vinter och sommar. Här kan du även äta på kvällen där du kan åka Chez Cany snötaxi med pickup från carrefour rondellen. Annat tips är att promenera upp och ta med pulkor och åka pulka hem men glöm för guds skull inte pannlampa då.

Carlsberg: Denna restaurang hittar du i backen ner från Attlas (James Blunt liften) med andra ord mitt i centrala Verbier. Det kryllar med sittplatser utomhus, framåt eftermiddag blir det lite partystämning där också. Grym pasta och pizza. Ingen gastronomisk smakupplevelse men prisvärt och mysigt!

28908349_10155687740093999_810032918_n.jpg

Nu har vi tipsat om våra smultronställen på berget, i nästa del av "Verbier med Emma och Vilda" kommer vi dela med oss av saker ni inte får missa i byn, allt från bästa After Skin, favoritrestaurangerna till hiker med magisk utsikt. 

Så mer från oss och Verbier inom kort! 

Kram

Emma och Vilda 

 


Vill du också dela dina story? Maila stories@onedge.se