Under ytan down under - by Ida

Hej alla fina!

När ljuden från naturen finns runt om mig, då känner jag mig lugn och det är först när jag är på väg någonstans som hjärnspökena i huvudet kan sitta still. Jag har hela min uppväxt varit väldigt mycket ”upp och iväg”. Satt jag inte på en hästrygg så åkte jag skidor där snö fanns. För ungefär tre år sedan öppnades dessutom en ny värld för mig då jag reste runt i Sydostasien och upptäckte dykning. När jag får ta del av den värld som finns under ytan infinner sig ett annat sorts lugn inom mig. Mitt namn är Ida och i min story vill jag ta med er på en resa då ingenting i Sverige lockade och jag åkte till Australien.

Med stora drömmar men noll förväntningar flyttade jag till Australien. Jag hann bo i Sydney i tio månader innan längtan att få vara under vattenytan igen tog över. Med ihopsamlade pengar från farmjobb på en hästgård, ett brutet finger och stor längtan köpte jag en flygbiljett från Sydney till Cairns. I Cairns mötte min syster Anna mig och vi begav oss ut på Det stora barriärrevet för att spendera fyra dagar bland havets invånare. På en dykbåt vid namn Kangaroo Explorer befann vi oss med människor med samma drömmar. Det blev tidiga mornar med explosiva soluppgångar, det finaste sättet att starta dagen på för att sen styra ihop sin utrustning och försvinna ner i en, för mig, bättre värld. Det är så tyst där nere. Det enda du hör är din meditativa andning. In, ut, in, ut. Du kanske hör tusentals små sandkorn på botten prassla när en fisk får spratt. Allt är så är färggrannt och har former vackrare än mycket annat jag sett. Jag tänker dock att färgerna var ännu mer sprakande innan världens största korallrev blev sjukt. Det är så påtagligt när man ser så nära följderna av klimatförändringen. Det är på riktigt. Solens strålar glittrar mot revets skelettliknande kroppar och jag tillåts att glida viktlös förbi allt som en gång varit vid liv. En familj clownfiskar är nyfikna på mig och kommer nära för att se vem jag är. En sköldpadda seglar graciöst upp mot ytan för att ta en nypa luft. Jag får vara i denna vackra värld en stund för att sen gå till ytan och mötas av höga ljud och en stark sol. Samtidigt kommer ett medvetande om en värld på land och allt vad den innebär. Jag vill ner under ytan igen.

”Every time i slip into the water, it is like going home” – Sylvia Earle

 

 
IMG_3181.jpg
IMG_7746.jpg
IMG_7828.jpg
IMG_7839.jpg
 

 

Tillbaka på land fixade vi en bil vi kunde sova i för att sen bege oss på en lång bilresa neråt i landet. Vi hade en lista vi slarvigt skrivit ihop med alla platser som människor tipsat oss om. Det blev flera stopp på vägen varav många dykdestinationer. Vi stannade till i Ayr för att dyka och se ett vrak på 35 meters djup. Vraket är före detta SS Yongala som sjönk i en orkan år 1911. För att ta sig ner till vraket fick vi dra oss ner via en lina i ett turbulent vatten. En Moray eel tittade ut genom ett hål på skrovet, en sköldpadda mumsade i sig alger från kanten där ett fönster en gång fanns och på botten låg en Marble Ray och vilar. 

 

 
IMG_8295.jpg
IMG_8301.jpg
IMG_8396.jpg
IMG_8655.jpg
 

Var det inte vrak vi besökte så kunde det nästa dag vara ett gäng hajar på trettio meters djup under parningssäsong. I Rainbow Beach besökte vi Wolf Rock precis utanför Fraser Island där Tresher Sharks bor. Stora, vackra och ofta missförstådda djur som det var en ära varje gång man fick träffa. Vi såg kanske 20-25 stycken hajar på en och samma gång. När de simmade förbi mig såg jag hur de följde mig med blicken. När jag ser in i en hajs ögon tänker jag på alla hajar världen över som just nu blir dödade för att människor gör exakt vad de vill...

 ”Sharks are beautiful animals, and if you’re lucky enough to see lots of them, that means that you’re in a healthy ocean. You should be afraid if you are in the ocean and don’t see any sharks” – Sylvia Earle

Fraser Island har ni många säkert hört talas om. För er som inte gjort det, är det världens största sandö som ligger utanför Australiens östkust. Vi spenderade en dag på denna fantastiska ö. Vi åkte runt ön i en bil med rolig guide som överöste oss med rolig och lite random fakta om ön. Visste ni till exempel att sandön har sju skogar och sjöar man inte kan komma till? En sjö heter Butterfly lake och går bara att se ovanifrån. 

 
IMG_3480.jpg
IMG_3692.jpg
IMG_3693.jpg
 

Om jag inte får vara under havets yta vill jag gärna vara på hästryggen. Vi stannade på en farm och woofade, dvs voluntärarbetade, där stallet blev mitt vardagsrum för några dagar. Jag vaknade för att få känna en varm mule mot mitt ansikte och rida bland makadamiaträden.

 

 
IMG_3799.jpg
IMG_3998.jpg
IMG_3913.jpg
 

 

Det var en plats under resans gång som jag fastnade för mest. Om man åker till Brisbane och tar färjan över till Stradbroke Island så kan man få vara med om något magiskt. Det är inte bara ön och alla koalor som bor där som är så härligt utan där finns även en stor chans att träffa på Manta rays om man bara tar sig vatten över huvudet. Rockorna tar sig dit för att föda och para sig. De har sällskap av leopardhajar, sköldpaddor, stingrays och många fler. Min lycka var total!

 

 
IMG_8836.jpg
IMG_8915.jpg
IMG_8943.jpg
 

Nästa stopp blev Byron Bay där vi stannade hos en kompis bredvid stranden. När vi inte dök åt vi god mat, badade nakna, tittade på människor och jagade vattenfall. Klockan fick aldrig spela roll och vi kunde göra vad vi ville, vi kunde skratta åt livet. Under denna tid fick jag veta att mitt visum har förlängts med ett år. Tillbaka i Sydney träffade jag han som kom att förändra mycket, nästan allt. Med hjärtat i handen begav jag mig på nya äventyr. Om drömmar känns stora, ta fram en bild på jorden i universum så kommer det inte att kännas så stort längre. Ut och upptäck. Var pirrig men inte rädd. Mitt lyckokoncept är stora drömmar och inga förväntningar, det är allt man behöver!

”I want everybody to go jump in the ocean to see for themselves how beautiful it is, how important it is to get acquainted with fish swimming in the ocan, rather than just swimming with lemon slices and butter” – Sylvia Earle

Puss på er /Ida


Vill du också dela din story? Maila stories@onedge.se