Surf the Dirt - by Lina

Surf the Dirt -  by Lina

Surf the Dirt!

Vintersäsongen 2011/2012 var påväg mot sitt slut hemma i Åre och första året på ekonomiprogrammet på Åre Gymnasium var nästan avklarat. Jag hade känt mig rastlös under hela läsåret vilket resulterade i tre skolbyten. Jag testade på att studera i en närliggande stad för att då komma underfund med att det är i fjällen jag hör hemma. 

Jag hade inte gjort några speciella planer för sommaren och jag hade halkat efter i skolan efter mina byten under första terminen. Samma tid tog det även tog slut med min dåvarande pojkvän. Det skulle verkligen bli otroligt skönt med sommarlov men det kändes tomt att inte kunna få stå på skidor - hur skulle lovet spenderas? Det jag inte visste var att en ny passion skulle ta plats i mitt liv och åren framöver.

Sommaren innan hade jag testat på downhill-cykling för första gången. En tjejkompis var hemma under en snabbvisit för att ansöka om nytt visum till Whistler i Kanada och jag frågade om jag kunde följa med upp i parken för att köra några åk. Min uppfattning var att det mest såg svårt, jobbigt och livsfarligt ut, speciellt när jag förstod hur mycket skydd man skulle ha på sig (mycket mer än skidåkning som jag var van vid). Min kompis lärde mig grunderna, berättade vad cyklingen betydde för henne och hur cykelscenen såg ut i Whistler, något som inspirerade mig otroligt. Varför hade jag inte testat på det här tidigare när det alltid hade funnits runt hörnet under somrarna? Jag var helt lyrisk av allt adrenalin den första dagen inneburit och det var tack vare denna upplevelse som jag bestämde mig för att skaffa mig en alldeles egen cykel ett år senare.

 

 
Lina1.jpg
 
 
Lina 2.jpg
Lina 3.jpg
 

Idag har cyklingen tagit mig till olika cykelparker i både Sverige och Norge, över Atlanten för att själv få uppleva Whistler (det är där världens största cykelpark ligger vilket gav mig den sjukaste sommaren i mitt liv) och genom cyklister som jag träffade där så befinner jag mig just nu på andra sidan jorden i Queenstown, Nya Zeeland. Det är första gången i mitt liv som jag missar vintern och skidåkningen hemma i Åre men det är otroligt vad som händer i livet genom platser man åker till och personer man träffar.

Cyklingen har gett mig vänner från världens alla hörn, det har lärt mig att utmana mig själv men ändå tänka på konsekvenser och det har tagit mig till platser som jag aldrig skulle ha fått uppleva annars. Så om du behöver mer adrenalin i livet så är det här sporten för dig och det behövs verkligen fler härliga tjejer i parken. Downhill är ett otroligt bra komplement för dig som älskar skidåkning då det här är motsvarigheten på sommaren! Det finns leder för alla och det är bara att tänka på att cykeln är byggd för att klara av det du utsätter den för. Med det sagt så hoppas jag vi ses däruppe bland bergen någon dag!

/Lina 

Instagram: @linahanssons