Sofie påväg mot touren

Sofie Gidlund, 23 år från Kiruna började åka skidor vid 2 års ålder, och tävla alpint när hon var 8 år. Hon har alltid åkt mycket friåkning i Riksgränsen eftersom familjen har lägenhet i Vassijaure. Från barnsben har hon varit med som publik till NM och steget till att tävla själv föll sig naturligt, även om det var alpint som gällde under många år.

 
P1030198.JPG
 

Sofie gjorde sin debut i FWQ förra året och tyckte det var superkul. Hon älskade utveckligen hon var med om i och med tävling och resultaten blev dessutom långt över förväntan. Sofie insåg att touren inte är omöjlig att nå, därför är säsongens målet att nå FWT men resan dit värderar Sofie lika högt!

”Så länge det är roligt och ger mig energi att tävla så kommer jag ge det allt jag har!”

På frågan vad den största utmaningen med att satsa på freeride world tour är svarar Sofie:

”Såklart är pengarna den största utmaningen just nu. Jag jobbar i gruvan under sommaren. Sen har jag pluggat hela hösten och inte jobbat lika mycket som inför förra säsongen. Jag tar lite studielån och har fått väldigt bra hjälp med utrustning och kläder inför säsongen. Sen tror jag att det mesta löser sig på vägen, det känns bara roligt att jobba mer med skidåkning. Förut tror jag att det varit svårare för tjejer att livnära sig på skidåkning, idag tar vi mer plats i media och visar framfötterna. Så jag tror bara att det är en fördel att vara kvinna och vara driven/shredda hårt. Kolla bara i Skandinavien, Hedvig Wessel, Kajsa & Malou & Evelina Nilsson är bara några exempel på duktiga och drivna kvinnliga skidåkare som finns. Det finns väldigt många fler och jag tror det kommer blomstra och utvecklas ännu mer kommande år. Det fina är att vi har ett väldigt bra community där vi stöttar och hjälper varandra. ”

Förväntningarna på säsongen är höga och Sofie känner sig fantastiskt peppad över att få vara i Verbier igen, där hon under vintern har sin bas.

”Vi är ett riktigt bra gäng med extrem hög nivå på skidåkningen. Det känns som att man utvecklas varje dag på berget.”


 
Sofie tillsammans med Moa Wärvik. Pow makes this you happy!

Sofie tillsammans med Moa Wärvik. Pow makes this you happy!

 
Sofie i sitt naturliga habitat, Foto: Axel Mossling

Sofie i sitt naturliga habitat, Foto: Axel Mossling

Med Sofies alpina bakgrund är hon van via att träna inför vintersäsongen med strikta scheman, men nuförtiden har hon tagit det lite lugnare och tränat när hon känt för det och gått ifrån de tunga vikterna till mer flås och kroppsvikts-träning. Mentalt är det viktigt att tänka ”jag tävlar för mig själv och ingen annan.”

Sofie är en av de tjejer som pluggar samtidigt som hon satsar på att ta sig till touren så vi frågade såklart hur hon klarar av det samtidigt som hon tränar inför och tävlar i de tuffa Qualifier tävlingarna.

”Det går jättebra! Jag har fått helt fantastisk hjälp av Mittuniversitetet. De har gett mig samma förutsättningar som andra idrottare vilket känns superkul eftersom att friåkning är en relativt ny sport som är under utveckling. Jag läser ett treårigt program på heldistans som heter Ekoentreprenör för hållbar utveckling, där naturvetenskap blandas med ‘samhällsentreprenörskap’. Trivs superbra med både lärare och klasskamrater. Har läst 100% nu fram till 18 januari. Nu kliver jag ner till 50% under vårterminen för att kunna fokusera mer på skidåkningen och tävlandet. ”

Första tävling för i år är precis avklarad för Sofie, en 4* tävling i Les Arces där blev det en ”krash-fest” för många. Lär känna Sofie bättre och få behind the scenes material från tävlingen, spana in de senaste Comfort Zones avsnittet på Instagram @onedgeinspiration. Mer av Sofie får vi självklart under kommande månader!

 
P1030439.JPG
 

Efter det här reportaget står det klart för oss att Sofie har siktet högt på både skidåkning och skola och att allt går att få ihop om man pusslar litegrann. Vi är riktigt impade över Sofie och stolta över att ha med henne i comfort zones i år - nu håller vi tummarna för att vinterns resa leder till en plats i touren nästa år!

Comfortzones helbild.jpg

Comfort Zones är freerideserien som tar med dig behind the scenes på vinterns FWQ/FWT. Vi följer med nio edgy personligheter under tävlingarna, alla med olika erfarenheter och mål men med samma behov av att pusha sina gränser och gå utanför sin comfort zone.

Comfort Zones visas på vår instagram i realtid under tävlingarnas gång men finns även sparade som höjdpunkter för nya besökare och nyfikna att kika ikapp eller återse - gör det här!