Julias liv i Kapstaden

Julias liv i Kapstaden. Jag har länge varit den som aldrig riktigt är nöjd och hela tiden söker nya äventyr. Efter ett år på turismlinjen i Grimslöv hade jag hunnit med en hel del äventyr: klätterresa, skidresa, paddla havskajak, bestiga Kebnekaise, safari i Tanzania och lite till. Men jag ville något mer.

Inför min tredje termin bestämde jag mig för att lämna tryggheten hemma och ge mig ut på mitt största äventyr hittills. I slutet av augusti förra året, lämnade jag en fantastisk sommar bakom mig och flyttade ner till Sydafrika för att under det kommande halvåret bosätta mig i Kapstaden.

Att det skulle bli just Kapstaden var inte självklart och mer eller mindre av en slump fick jag kontakt med ett svenskt företag här nere som erbjöd mig en praktikplats. Jag reste ner utan förväntningar men med förhoppningen om att få uppleva ett äventyr. Det skulle visa sig att jag anlänt till Afrikas häftigaste stad och mitt största äventyr hittills.

 
Utsikt från Lions head

Utsikt från Lions head

 

Redan från start kastades jag in i nya utmaningar och efter två dagar var det dags att ta emot första gruppen. Företaget jag gör praktik hos skräddarsyr gruppresor, framförallt för svenskar, här i Kapstaden. Ingen grupp är den andra lik och jag älskar variationen av jobbet. Vissa dagar spenderar jag på kontoret och andra dagar är jag ute och tar emot gästerna. Taffelberget, Godahoppsudden och dagar i vinlandet är bara några exempel på vad grupperna gör och vad jag får uppleva genom jobbet.


Jag har redan hunnit utforska mycket och Kapstaden liknar ingen annan stad jag besökt. Bergen som höjer sig i bakgrunden och omringar staden bjuder in till oräkneligt antal hiking leder, staden där all underhållning i form av uteliv, restauranger och shopping äger rum och som slutligen mynnar ut i sydatlanten som i sin tur bjuder på vita stränder, surfing, pingviner, valar, vithajar och fina promenadsträckor längst kustlinjen. Utanför Kapstaden breder såväl det stora vinlandet som kåkstäderna ut sig. Kontraster är det ord som jag tycker beskriver Kapstaden bäst.

 
Table mountain view.jpg
pingviner.jpg
 

Ofta får jag frågan hur det är att bo här, är det säkert och är du någon gång rädd? Jag bor själv i en lägenhet i centrala Kapstaden och känner mig hur trygg som helst. Kontrasterna gör mig snarare bara medveten om hur tacksam jag ska vara för det jag har. Självklart skulle jag aldrig gå själv när det är mörkt ute och jag viftar inte med plånboken, men jag har heller aldrig råkat ut för något. I mina ögon har man en överdriven bild av hur “farligt” det skulle vara här. Kåkstäderna är också något man starkt förknippar med Sydafrika. Jag har själv besökt en del av dem. Det är en speciell upplevelse och det väcker många känslor. Det finns såklart farliga områden man inte ska besöka men i rätt områden med guider är det en intressant och fantastisk upplevelse.

 
besök i kåkstad.jpg
 

I Kapstaden finns verkligen något för alla äventyrssökare, stora som små. Mina favoriter är:

• Fullmoons hike uppför Lionshead

• Besöka vingårdar i Franschhoek

• Sola och dricka drinkar på stadens många rooftops

• Surfa i Muizenberg

• Gå på utomhusbio i vinlandet

• Spendera en solig dag på Llandundo stranden

• En helgförmiddag på Hout Bay market.

Vad jag har lärt mig här nere är att ”Capetonians” (Kapstadsbor) är extrema livsnjutare, vilket bidrar till den väldigt avslappnade atmosfären här. Folk i allmänhet här nere är väldigt trevliga och sociala. Stämning här nere är helt annorlunda än i Sverige. Klimatet här har en väldigt härlig påverkan på människorna och man spendera var och varannan dag på en härlig uteservering med ett glas vin. Vanligt förekommande här är så kallade sundowner, man njuter helt enkelt av solnedgången tillsammans med något gott att dricka. Även om en hike i Taffelbergen kan låta turistigt är det ett av mina hetaste tips. Vandra uppför en av mina favoritleder Kloof corner och gör som ”the Capetonians”, ta en sundowner och njut av den fantastiska utsikten. Det är så jag spenderar de flesta av mina fredagar.

Känslan när svetten rinner längst pannan, jag når toppen och sätter mig bekvämt på klippkanten med en kall öl i handen. Samtidigt börjar stadens ljus sakta släktas ner på ena sidan av berget, och ser jag hur solen på andra sidan äts upp mer och mer av horisonten. Framför mig reser sig mäktiga lions head och längst där nere breder havet ut sig. Jag ser några surfare fånga våg efter våg och tillsist är det bara solens orangea kontraster kvar.

 
Bo Kaap.jpg
kloofcorner.jpg
 

Detta är min vardag av här nere. Här får jag möjligheten att kombinera jobb med att varje fredag gå ut på en hike i taffelbergen, spendera eftermiddagarna på stranden och helgerna fulla av äventyr. Jag rekommendera alla att åka hit. Som turist är det väldigt lätt att besöka landet och du kan stanna tre månader på turistvisa, vilket också relativt enkelt kan förlängas till sex månader om man inte kan få nog av Kapstaden. Själv är jag här på ett sex månader studentvisum, vilket man får om man ska göra praktik eller utbytestermin. Visumprocessen för ett sådant visum är betydligt mer komplicerad och mitt tips är att vara ute i god tid och helt enkelt tjata på ambassaden, men det är också väl värt mödan.

För tack vare det har jag nu kunnat checkat av många saker från min bucketlist nu kan jag äntligen säga att jag är nöjd, för jag är på mitt livs äventyr i Afrikas häftigaste stad!
Följ mina äventyr på Instagram: @juliiaberglund


Alla vi som jobbar med On Edge gör det ideellt och för att visa ditt stöd och kunna utveckla det vi gör med fler träffar, föreläsningar och inspiration så kan du bidra genom att köpa vår merch. Typ våra skitsnygga mössor.
ni gör det
här.