Portugal - by Anna

Portugal - by Anna

Oi!

För ungefär två månader sedan gav jag mig ut på en resa där planen var att inte ha en plan. Jag hade inte ens planerat att resa. Inga planer kring tid. Inga planer kring rum. Jag ville testa på hur det skulle kännas att slungas fram i livet utan strukturerade 5-års-planer, utan tydliga målsättningar, utan taktiska baktankar. Jag ville testa på hur det är att helt och hållet lyssna inåt. Vad vill jag. Vad tycker jag om. Vad känns bra. Känna om det är något magnetiskt fält som drar mig åt ett särskilt håll, för att sedan ge hän och följa efter. 

Att resa för mig betyder att upptäcka. Hitta platser. Hitta människor. Hitta nya bitar av sig själv. Det är få saker som är så befriande för mig som att påminnas om hur många olika sätt det finns att leva ett liv. När jag reser så korsas min väg med människor som jag antagligen aldrig annars hade träffat. De påminner mig om hur viktigt det är att ifrågasätta den bubbla jag lever i och inspirerar mig till att följa mitt hjärta. Jag vill peppa er till att göra samma sak som jag gör nu - sätt fingret i luften och känn efter åt vilket håll vinden tar er. Tänk lite mindre, känn lite mer. Nu har jag varit ute på språng i Spanien och Portugal i två månader och jag har hittat en hel del fynd längs vägen som jag gärna vill dela med mig av. Allt från surf, vandring och ridning står på schemat!

Surf i Porto
Av ren slump hamnade jag här. Vädret var katastrof uppe vid Biarritz och San Sebastian och min numera goda vän, som jag lärt känna på ett hostel bara några dagar tidigare, skulle köra ner till Portugal så min resekompis och jag bestämde oss för att lifta med honom. Surf-förutsättningarna skulle vara mycket bättre där (om man nu inte kan hantera 4m höga vågor som det var uppe vid franska gränsen vid den tidpunkten; vilket jag INTE kan). Det visade sig vara ett lyckat drag. Jag spenderade en och en halv vecka på Salty Days Lodge i Vila Nova de Gaia utanför Porto. Ett nyöppnat surfhostel beläget i ett stort hus med en enorm tillhörande trädgård där jag spenderade X antal timmar sovandes i en av de många hängmattorna. Är man hundbesatt som mig kommer man älska deras hostelhund Salty. Ägarna av hostellet driver även en surfskola vilket gör det riktigt smidigt om man är en nybörjare som mig. Jag rekommenderar verkligen att bo här eller på ett liknande ställe. Man får chansen att träffa människor från alla möjliga ställen med samma intresse och det råder en väldigt öppensinnad och välkomnande atmosfär. Vi lagade stora middagar tillsammans varje kväll, åkte och surfade ihop och hade aldrig en tråkig stund. Porto ligger 20 minuters bilfärd ifrån Lissabon och det är en stad som man inte heller bör missa. Hit kommer jag åka igen! In och kika på deras hemsida här: http://saltydayslodge.com
 

 
28BE28DA-1BDF-48DC-9E4B-21144554A5A1.jpg
86562C83-CA07-42E4-B5C5-914AECAC0B4C.jpg
AE80BEE9-B05C-490B-9CA6-818CB390E074.jpg
 


Drick vin i Douro
Gillar ni bra vin och vackra, böljande landskap kommer ni att älska Duoro. Dourodistriktet ligger i norra Portugal och är MEGAFINT. Vi hyrde en bil och tog en dagstripp dit. Åk runt i området, njut av den fina utsikten och drick riktigt bra vin. Av en slump hamnade vi på det här stället som visade sig vara en riktig 10-poängare. En familjeägd vingård på toppen av berget. Vi betalade 5€/person för vin-och olivoljeprovning framför den här utsikten = väldigt, väldigt prisvärt. Åk hit!
http://dorigem.pt/ing/
 

 
A2F83A1D-A2F2-4417-BB00-4B975D8DD146.jpg
B75C11B8-CFE0-40BD-9505-C8C8B14DD011.jpg
 


Surf i Algarve
Jag ville surfa mer så jag tog mig ner till Algarvekusten längst söderut i Portugal. Ägarna till Salty Days i Porto driver även ett hostel i Raposeira som heter Good Feeling. Det finns riktigt bra surf i närheten och även här kan man hyra all utrustning smidigt på plats och ta lektioner om man vill. Carlos som jobbar som kock på Good Feeling lagar fantastisk mat och gör en helt perfekt Mojito, som du kan dricka på den mysiga uteplatsen eller vid den nybyggda poolen. De organiserar även regelbundna volleybollturneringar som säkert landar i nya vänskaper och möjligtvis en frienemy eller två. Välj att bo antingen i dorms, bungalows eller större studios. Hela detta område är verkligen någonting man inte ska missa - inte nog med att det finns massa, massa surf så är solnedgångarna nästan olagligt fina. 
https://www.thegoodfeeling.com/en/
 

 
ALRGARVE.JPG
SURF ALGARVE.JPG
IMG_3551.JPG
 


Hiking i Andalucien
Efter att ha spenderat en massa tid i olika städer som Lissabon och Sevilla, längtade jag ut i naturen igen. Det är en balans jag insett att jag måste respektera. Stadens brus för att få inspiration och intryck, men sedan MÅSTE jag ut i naturen igen för att ens förstå vad jag precis varit med om. Där får jag lov att bearbeta och landa igen. Jag trillade över ett b&b två mil utanför Ronda i södra Spanien och när jag kom dit kände jag: "PREEEECIIIIIS VAD JAG LETADE EFTER!"  Byn Cartajima ligger uppe i bergen och har ca 200 invånare. En brittisk man vid namn Botz driver hostellet och han visade sig vara en legend med 1'527'383 intressanta storys i skjortärmen. Jag kommer rekommendera alla jag känner att åka dit. Huset är en 300 år gammal byggnad och utsikten från taket är oslagbar. Botz är även en gammal kock och lagar svingod mat. När jag var där vandrade jag, men det finns även massvis med bra klättring i området. Åk hit, bo hos Botz och NJUT!
http://www.the-backpacking-site.com/countries/hostels/spain/andalucia/ronda_(cartajima)/2731.html

Ridning i El Churro
Genom OnEdge-gruppen blev jag tipsad om El Churro - ett klättringsparadis en timma norr om Malaga. Min initiala plan var att åka dit och vandra, men ingen blev gladare än jag när det visade sig att det fanns en hästfarm precis bredvid mitt boende i El Churro. En heldag spenderades uppe i bergen på hästryggen med Marc som driver stället. Han tog mig till platser som jag antagligen aldrig kommer att glömma. Det var stundtals så JÄVLA vackert att det gjorde lite ont. Vi galopperade uppför branta stigar, smala bergsryggar och vidsträckta ängar. Det är utan tvekan en av de mest fantastiska upplevelserna jag haft. Vilket håll jag än kollade åt så var det otroligt fint. Och allt detta i kombination med att vara på hästryggen. Nä, bättre blir det inte. Bo på Olive Branch om ni åker hit och sysselsätt er med klättring, vandring och ridning.  
http://www.olivebranchelchorro.co.uk
 

 
E2171CA4-DCB3-41F7-903E-23B566ADE94B.jpg
 
3A29B3AB-B7B7-4861-9811-2DD5902EBC8E.jpg
EL CHURRO.JPG
 


Återigen: det finns så många ställen att besöka och människor att träffa. Jag har enbart bott på hostel under min resa och det är absolut det bästa och billigaste sättet att bo. Man är i princip aldrig själv (om man inte väljer att vara det) och kommer utan tvekan att träffa massvis med intressanta och roliga människor. Jag rekommenderar alla att åka iväg utan en plan, vända kappan efter vinden och njuta av varje sekund. Nu ska jag till Italien! 

Följ mig mig på Instagram eller hör av er till mig om ni vill ha mer tips! 
KRAM

/Anna
Instagram: annabodin
Mail: annabodin@live.se
 


Vill du också dela dina story? Maila stories@onedge.se