StoriesOn EdgeCykel, Sverige

På cykel genom Sverige

StoriesOn EdgeCykel, Sverige
På cykel genom Sverige

Jag heter Jessica och det här är mitt cykeläventyr!

Förra sommaren cyklade jag ensam genom Sverige, från Treriksröset till Smygehuk. På totalt 23 dagar färdades jag 235 mil genom landet med lätt packning och tält. Tanken om äventyret väcktes för många år sedan efter att ha åkt nattåget till Abisko och insett hur stort och varierat Sverige är. Jag och de flesta med mig har ju rest och varit i många avlägsna länder och jag kände att det nästan var pinsamt att resa så mycket utomlands utan att känna mitt eget land. En stor aspekt av det hela var även klimatförändringarna som gjorde mig nyfiken att testa på alternativa resesätt.

Jag började uppe i norr och cyklade till en början på nätterna i midnattsolen, bara för att jag kunde. Det var härligt, mindre trafik och dessutom hade jag med mig en alldeles för kall sovsäck så det var skönt att sova på dagarna när det var varmare. De första dagarna (nätterna) var fysiskt jobbiga. Jag hade rejäl träningsvärk och kroppen smärtade på alla möjliga sätt. Men mentalt kände jag bara en enorm frihetskänsla att kunna ta mig precis var jag vill, när jag vill. Visst fanns det tunga perioder när jag såg en lång landsväg som aldrig ville ta slut och det kändes som jag inte rörde mig framåt en meter. Eller långa sega uppförsbackar som gjorde att jag behövde gå med cykeln för att komma upp. Men det fanns ingen tidspress, ingen brådska och framför allt inga måsten som pockade på min uppmärksamhet och det gav mig mycket energi. Jag cyklade långa dagar. Det gick inte snabbt men jag var ute många timmar och jag hade svårt att sluta cykla om kvällarna för min nyfikenhet och lust att se mer tog överhanden. På ett sätt ville jag framåt för att ta mig till mitt tydligt uppsatta mål i Smygehuk men nästan ännu mer ville jag dra ut på det för att inte komma fram för snabbt. Jag insåg tidigt att jag cyklade fler mil per dag än vad jag hade tänkt och det gjorde att jag valde omvägar för att förlänga resan. På kvällarna letade jag upp en fin tältplats och slog läger och när jag vaknade var jag så ivrig att packa ihop allt för att det fanns ju så mycket som väntade på mig där ute, så mycket jag ville upptäcka. Jag sov i tält nästan varje natt, badade i härliga sjöar för att hålla mig ren och passade på att besöka kompisar längs vägen för att ta en ordentlig dusch och ladda alla batterier. När jag väl kom fram till min hemstad Örebro tog släkten emot mig och jag drabbades av en konstig känsla av att nästan vara framme. Drygt 50 mil kvar kändes i sammanhanget löjligt lite och några dagar senare trampade jag dom sista metrarna fram mot Sveriges sydligaste udde. Oerhört lycklig, lättad och stolt men vemodet öste över mig och en stor lust att fortsätta över sundet för att se vad Europa hade att erbjuda. Tyvärr hade jag inte den möjligheten denna gång men det blir med stor säkerhet en framtida resa!

On the road. 

On the road. 

Passade på att ta dopp i många av de sjöarna jag cyklade förbi. 

Passade på att ta dopp i många av de sjöarna jag cyklade förbi. 

Jag har rest mycket i Sverige innan men aldrig känt mig mätt på intryck och därför tänkte jag innan resan att cykla borde vara det perfekta sättet att uppleva vårt land. Självklart är jag inte mätt nu heller utan har snarare fått upp aptiten efter att ha sett alla guldkorn som jag gärna hade utforskat mer längs vägen. Framför allt är det naturen som lockar såklart. Från midnattsol bland snöklädda fjäll i norr, genom storslagna skogsklädda vidder och slutligen bland stränder och åkrar i söder. Jag har sett kossorna som betar, badat i spegelblanka sjöar, hört fåglarna och vindsuset bland träden och känt sommardofterna. Jag blir så lycklig av att se allt detta och jag har åkt och lett och ibland nästan skrattat högt för mig själv för att jag fått sånt lyckorus av den varierande naturen. Men jag har även sett mycket av det som inte syns i städerna som håller vårt land levande. De stora industrierna och vattenkraftparkerna i norr, odlingslandskapen och vindkraftverken i söder och en landsbygd som är på väg att dö ut. Alla nedlagda lanthandlar och övergivna samhällen. Det blir så påtagligt när man kommer ut såhär, det som politikerna snackar om men som är svårt att ta till sig utan att se. Men framför allt slås man av vilken vacker landsbygd vi har om man jämför med andra, i andra länder jag varit i.

En av många fina tältplatser.

En av många fina tältplatser.

Jag är glad att jag fått vara med om detta och efteråt kände jag en väldig tomhet inombords eftersom det är en dröm jag haft så länge. Det var skönt och välbehövligt att få så mycket tid för mig själv och jag är väldigt glad att jag gjorde detta ensam. Det är något speciellt som händer när tankarna tar slut och bruset i huvudet tystnar. Sen alla fantastiska människor man träffar längs vägen, alla är så snälla och engagerade och vill hjälpa till om dom kan, förklara vägar, ge tips på matställen eller fina sevärdheter, bjuda in mig till och med eller bara prata. Har blivit inbjuden till att kolla fotboll, fylla på vatten, äta, duscha ja allting. Totala främlingar som vill väl, det är så fint på nåt sätt. Att resa på cykel är ett fantastiskt smidigt sätt att ta sig fram på och jag kan verkligen rekommendera alla att ge sig ut på ett cykeläventyr!
 

Framme i Smygehuk, målet på min resa. Sveriges sydligaste udde. 

Framme i Smygehuk, målet på min resa. Sveriges sydligaste udde. 


Vill du också dela din story? Maila stories@onedge.se