"Number one in Tamarindo" - Sofies Story

"Number one in Tamarindo" - Sofies Story

Hej,

Mitt namn är Sofie Kysela, jag är 21 år och har rötter rotade i London. Har sedan växt upp halva året bland saltstänk på västkusten i Sverige och andra halvan i Stockholm. För snart 3 månader sedan flyttade jag till Tamarindo, Costa Rica för att hoppa på en praktikplats hos en Surf Shop tillsammans med min partner in crime Isabella Carrera.

Jag har alltid älskat att resa och upptäcka nya platser. Äventyr har alltid lockat mig, om det så bara var att ta den lilla träekan själv med min syster när vi var 10 år för att hitta nya öar utanför vår lilla hamn på Tjärnö, till att vandra i regnskog uppför en vulkan i Rwanda för att hitta vilda bergsgorillor. Att få känna sig som ett barn igen och få se saker för första gången är bland det bästa jag vet.

När jag var 17 år så flyttade jag ensam till Svenska skolan i Nairobi, Kenya för att studera samhällsvetenskap under mitt andra år på gymnasiet. Där tändes en gnista till liv inom mig. Jag ville se mer, upptäcka mer och framförallt, leva mer. Sedan dess har jag spenderat majoriteten av min tid utomlands i både Asien och Europa. Efter mitt senaste äventyr i London åkte jag hem över sommaren till min favorit ö Tjärnö på älskade västkusten, min plats av lugn. Där kan jag ladda mina batterier på nytt bland saltstänk och röda fiskebodar. Jag fann en artikel som sa att Costa Rica har de lyckligaste människorna i världen: att kombinera det med fantastisk natur, adrenalinsporter, hav och sol lät enligt mig som perfektion. Så jag beslutade mig för att detta var platsen jag behövde åka till.

 
sofie1.png
Sofie2.png
Sofie3.png
 

Hade jag fått välja hade jag fötts med gälar och levt resten av mitt liv bland hajar och sjöhästar. Jag har alltid haft en stark dragningskraft till havet och allt det har att erbjuda. Finner så mycket energi av att vara i vatten. Jag sysslar med allt från dykning, wakeboarding, kajak, segling och vindsurfing. Men, jag hade aldrig testat att surfa. Något jag så länge hade velat pröva på. Jag hittade Iguana Surf Shop på tripadvisor (“number one in Tamarindo for over 25 years”) mailade dem och blev erbjuden en praktikplats. Att kunna kombinera resandet med att bli del av en ny kultur, arbeta med människor och få lära mig att surfa var en gyllene möjlighet. Så jag packade min väska och hoppade på planet utan att veta vad som väntade.

Jag blev inte besviken: jag kan med glädje, efter denna korta tid kalla Tamarindo mitt andra hem. Men jag skulle ljuga om jag sa att det inte behövdes en hel del skinn på näsan i början. Vi kom som 2 tjejer till en en plats där 90% av de som arbetar är killar och försökte bli accepterade i en mansdominerad sport. Machokulturen är tyvärr inget man kan sticka under stolen med och ibland blir det kulturkrockar. Men efter en tid välkomnade denna plats och människorna oss med öppna armar. Man kommer långt med lite pondus, positivitet och ödmjukhet. Nu är det som om jag arbetar med 15 bröder och jag har vänner över hela staden. Kulturen här är otroligt välkomnande och de lever efter mottot Pura Vida, vilket betyder något i stil med rent/lyckligt liv.

Sedan har vi lyxen att alla våra vänner här är födda och uppvuxna i området så de drar med oss till alla små guldkorn till platser. Vi får hänga på till avlägsna surfspots, familjekalas och lokala festligheter så som rodeos. Något som jag värdesätter då en viktig aspekt för mig när jag reser är att interagera med de platser jag kommer till.

 

 
Sofie4.png
Sofie5.png
Sofie6.png
Sofie 9.png
 

Mitt jobb innefattar allt från att ta hand om brädorna, waxa, laga och hålla dem fina. Göra allmänt arbete i butiken, hjälpa till kring lektionerna, sälja och boka in folk på adrenalinturer såsom dykning och Zipline. Checka in folk på hotellet, ta hand om våra surf campers och mysa med valparna i butiken. Jag är här för att få allas upplevelse med Iguana Surf att bli så bra som möjligt.

Utöver det försöker jag ta vara på min tid här till fullo. Ingen dag är den andra lik och jag försöker att finna tid till att upptäcka nya platser, rida på stranden, dyka, ta en tur på vår SUP och hänga med kompisar. Sen är det en självklarhet att vi surfar varje dag. Jag blivit helt frälst. Känslan när jag lyckades fånga min första egna våg var euforisk, så beroendeframkallande. Fann sån otrolig lycka i att få vara ute på havet, utmana mig själv fysiskt så som mentalt och i adrenalinet. Sedan är kulturen kring surfingen för mig ett stort plus. Vid solnedgången samlas alla som bor och arbetar i området efter jobbet för att fånga de sista vågorna. Alla är glada, skrattar, pratar och hejar på varandra. Det är en värme, lek och gemenskap.

 
Sofie 11.png
Sofie12.png
 

Jag vill passa på att poängtera att det aldrig är för sent att testa någonting nytt. Blir så lycklig när vi har kunder som är 60 år gamla och ger sig ut på brädan för första gången. Det känns som att rädslan att misslyckas ofta hindrar oss från att testa nya saker, men vill du så ska du. Jag har lärt mig nu att ånger är den värsta känslan.

Att våga ta risker och satsa på mina drömmar är det bästa jag någonsin gjort. Jag slutade överanalysera allt och följde min magkänsla. Resa iväg utan returbiljett och göra vad som känns rätt i stunden, det är det bästa jag någonsin har gjort. Att resa kors och tvärs över jorden är ett privilegium och något jag inte tar för givet. Men jag vill också visa att det är möjligt att ta sig runt utan en jättestor budget. Praktikplatser, jobb, och utbyten av tjänster finns överallt och skapar så många möjligheter.

Pura Vida!

/Sofie

@sofiekysela


Vill du också dela din story? Maila stories@onedge.se