Ännu mera Bali - by Frida

Hej alla fantastiskt inspirerande tjejer!!

Mitt namn är Frida Bergqvist, jag är en 21 årig tjej från Stockholm och jag tänkte dela med mig utav mitt fantastiska halvår på ön Bali, Indonesien.

Allt började med att jag kände mig fast i storstadslivet och ville bara komma bort från en grå, trist och meningslös vardag. Jag bestämde mig för att studera utomlands, och några månader senare satt jag på flyget med lite för mycket resväskor och var på väg.

Jag var otroligt nervös och kände mig helt vilsen, att resa till en annan kontinent helt ensam var något jag aldrig gjort tidigare och visste inte hur jag skulle klara av det. Men det slutade med att allt gick rätt så bra ändå. Träffade även min partner in rice Paula på ON EDGE(!!!) som jag gjort och upplevt allt med under min resa här.

Bali är en fantastisk ö, trots alla naturkatastrofer som drabbat ön under de månader jag befunnit mig här, med vulkanutbrott, lite för vatten-dränkta vägar och jordbävningar. Att komma till denna ö för att studera kändes också helt knäppt med tanke på att Bali associeras med semester, surfarnas paradis, tempel och en och annan Bintang. Som tur är så tillbringar man inte många timmar i skolan och lektionerna är endast tre dagar i veckan vilket har gjort att jag kunnat åka runt på Bali och öarna runt omkring Bali utan att känna stress över skolan.

Att ha för höga förväntningar på skolan är inget jag rekommenderar, då den är väldigt olik hur vi skandinaver är vana att studera. Så vill man lära sig något måste man verkligen ha inställningen att försöka hänga med på varje lektion och plugga mycket själv. Jag har självklart lärt mig mycket trots att skolan var oorganiserad och det var lite tuffare tentor än vad jag förväntat mig. Men i det stora hela har det varit en kul upplevelse att få se hur det är att studera i ett annat land där lektioner blir inställda gå grund av ceremonier.

Bali har så mycket att erbjuda som surf, vandring, snorkling, dykning, kulturella sevärdheter eller varför inte dricka stora mänger öl. Detta tillbringade jag min lediga tid till, och har förmodligen åkt mer moppe än jag någonsin kommer göra igen. Tänkte därför passa på att ge lite tips på vad man kan göra på Bali om man tänkt besöka Bali eller vill göra som jag och plugga här.

 

MAT:

Bali är nog matens paradis och det är nästan omöjligt att inte äta alla måltider på resturang då priserna är helt löjligt billiga. Med tanke på att jag är vegan är detta verkligen ett land för mig då det serveras väldigt mycket vegansk mat eftersom de har så mycket bra råvaror. Exempelvis är kokosmjölk det billigaste valet då de inte finns någon produktion för komjölk på Bali, toppen enligt mig!

PELOTON SUPERSHOP:

Min absoluta favorit restaurang som ligger i Berawa, Canggu med allt från frukost till efterrätter, och det bästa av allt, DET ÄR VEGANSKT!!

KYND COMMUNITY:

Även detta är en av mina favoriter med vegansk mat som ligger i Kerobokan/Seminyak!

PIRING DAUN:

Detta är mitt favoritställe när det kommer till simpel mat, den mest prisvärda maten hittar du lätt här. Helt klar Balis godaste Nasi Goreng!

SHADY SHACK:

En urmysigt resturang i Canggu som är inhägnad med palmträd och trevlig musik. Här kan man äta allt från hamburgare till smoothiebowls! Och det bästa är att även denna är vegetarisk!

Något jag trodde att jag skulle sakna väldigt mycket var svenskt bryggkaffe, men Bali har över förväntan väldigt gott kaffe!!

 SURFSTÄLLEN:

På Bali kan man surfa vid nästan varje strand, och det bästa för dem som är nybörjare är att ta sig till Kuta eller Seminyak beach och hyra en bräda och hoppa i vattnet. Annars är mina favoriter de stränder som ligger på södra Bali, så som Dreamland, Balangan eller Geger Beach. För att surfa longboard är nog de bästa ställena i Canggu, då vågorna här under den här tiden på året är perfekta för longboard-surf!

 RESA RUNT ÖN:

Det finns mycket att se runt om på Bali men några av mina favoriter är:

Nusa Penida, en liten ö som ligger precis utanför Bali och tar ca 30 minuter med båt att ta sig dit. Att hyra en moppe på ön och åka runt och bara ha det gött i naturen med naturliga infinity pools, snorkla med stingrockor eller hänga helt ensamma på en strand med apor.

Lombok är en stor ö som ligger bredvid den kända ön ”Gili island” med en fantastisk natur och underbart folk. Här kan man även surfa för de som är taggade på det.

Vi åkte till ”Seceret Gili” som ligger utanför Lombok på södra delen. Gili suduk, Gili kedis, Gili nanggu. Detta är ett måste om man är på Bali. Dessa öar är (nästan) helt utan turister då de flesta åker till de vanliga Gili island. Här åkte vi kajak, badade, gick runt öarna och hade det mysigt i solnedgången! Ett av mina favoritställen helt klart!!  

Norra Bali är en stor favorit enligt mig, då de flesta vattenfallen finns här. Aling-aling, sekumpul och git-git är några exempel. Om man är intresserad utav havslivet kan man åka till Lovina och bada med delfiner. Vi hikeade även upp på ett berg där vi kom upp till ett stort vackert tempel. Eller varför inte hyra ett hus gjort av bambu för en natt?

Risfälten finns överallt på Bali så lovar er, ni kommer inte missa dom, eller de moppar och bilar som råkat köra rakt ner i dom!

BEACHCLUBS:

Detta finns överallt på Bali, men mina favoriter är helt klart The Lawn som ligger i Canggu, Mrs Sippy som ligger i Seminyak och Cabina som ligger i Seminyak.

Här kan man vara på en hel dag och bada i pool, dricka drinkar, sola, äta mat och ha det fantastiskt med vänner!

/Frida


Vill du också dela med dig av din story? Maila stories@onedge.se