Nicoles Story

Lets save the planet, it´s the only planet with g i r l p o w e r.

Uppe på en bergstopp i de jämtländska fjällen hittar ni mig, Nicole Modigh. Där sitter jag för att andas och för att försöka lista ut världen. Likt jordens dragningskraft har det alltid funnits en dragningskraft i mig, om att jag kan göra mer för människor och jorden. Att leva på kanten, on edge, handlar för mig om att våga utmana, våga misslyckas och om att se möjligheter när andra ser svårigheter. Detta inlägg kommer trots min kärlek för fjällen & äventyr vara mer fokuserat på att man måste våga drömma för att kunna skapa.

 
tumblr_npc0r6KwRQ1tw5reho1_1280.jpg
 
 
17175864_10158280309800103_1030537518_o.jpg
 
 
DSC05140 copy.jpg
 

Born and raised Frösö-tjej som är uppväxt med att ingenting kommer gratis och med kunskapen av att vi alla har ansvar för våra egna beteenden. Jag ärvde min pappas drömbild av världen, min mammas drivkraft och jag har länge inspirerats av mina storasyskons engagemang. Så följde jag i alla deras fotspår med en stor kärlek för att resa och uppleva men också genom socialt – och volontärarbete.

Jag drömde länge som barn om att bli björn-skötare, men idag har jag blivit lite mer av ett multi-tool med globala frågor i siktet. Varför jag använder ordet multi-tool är nog för att jag egentligen inte har någon aning vad jag är eller vart jag är på väg, men att jag testar alla möjliga vägar för hitta min plats. I mig bor nämligen en drömmare, en aktivist, en trädkramare, en frustrerad person och någon som skrattar sig igenom utmaningar.

Drömmaren i mig blomstrade när jag var 23 år. Med frustration för all plast i världen och med en enorm kärlek för fjället och moder jord startade jag och en vän (Anna Karlin) upp Free Spirit Shaking Soul. FSSS är idag en rörelse för en hållbar värld där vi designar ”statement” smycken för drömmare, poeter och förändrare. Vi jobbar efter något som kallas slowfashion, som är en motpol till dagens slit och släng samhälle. Det handlar om att både producera och konsumera hållbart men också om att värdera och ta hand om sina prylar. Materialen vi använder är allt återvunnet eller naturligt material. Drömmaren i mig såg inga hinder om att jag inte kunde någonting om företag, tjäna pengar eller marknadsföring, vi ville bara skapa någonting bättre för oss och naturen. Med varumärket har jag genom åren både skrattat av energi, gråtit av stress men också utvecklas enormt.

 
Free Spirit Shaking Soul. Foto: Christine Johanson

Free Spirit Shaking Soul. Foto: Christine Johanson

 

 Take your broken heart & turn it into art.

Till och från kliar det i mina fingrar, det är aktivisten i mig som gör mig till en rastlös själ. Att vara en rastlös själ kan ibland botas med att spinga av all sin energi på några av fjällets vackra toppar, tur att jag numera bor i Åre med oändligheten alldeles bakom hörnet. Men ibland räcker inte det, ibland drar den där dragningskraften i mig extra hårt och tar mig in i skolbänken och till äventyr på andra sidan jorden. Denna rastlösa själ och dragningskraft är skyldig till mina mest utvecklande äventyr och magiska ögonblick.

 
3987ddcf-9284-44db-a91e-1d618c394ac8_rw_1200.png
 

Kindness - Sprinkle that stuff everywhere

2014 lämnade jag guldiga hjortron, tysta djupa och gröna skogar och den krispigt friska höst luften, för att för första gången resa ensam och på en volontäresa. Det blev till den röriga och lortiga miljonstaden Kathmandu i ett av världens fattigaste länder, Nepal. Jag var så otroligt nervös, pirrig och hade ingen aning om vad jag gav mig in på. Men ögonblicket i flygplanet när mörkret kröp fram utanför mitt fönster, månen och stjärnhimmelen uppenbarade sig, samtidigt som jag hade mina favorit låtar i hörlurarna och vi flög över Dehli och plötsligt kunde jag inte längre se skillnad på staden och stjärnhimlen. Det kändes som att jag var mitt uppe i universum, bland det vackraste och magiska ögonblicket jag någonsin upplevt, i det ögonblicket kände jag på mig att denna resa nog skulle bli något som skulle revolutionera min värld.

Kathmandu är staden där kossorna stoppar trafiken och med skräp i alla gatuhörn och vattendrag, men också huvudstaden till världens tak, Himalaya, färgglada kulturer och världens bästa bergskids på barnhemmet HORAC (home of rescue and afflicted children). Ett hem med 30 fantastiska flickor och pojkar i åldrarna 1 till 19 år, där var och en bär på drömmar om att bli sångerskor, fotbollsproffs, piloter och läkare. Samma drömmar, samma energi och kärlek likt alla bergskids här i Åre, fast med helt andra förutsättningar. Idag har jag en stor del av mitt hjärta i Nepal och söker alltid efter möjligheter för att lyckas ta mig tillbaka.

 
_R012337.JPG
 

Till Nepal har jag med hjälp av många timmars jobb och plugg lyckats tagit mig två gånger och med miljoner sandkorn i ögonen och med en vattenflaska hårt i handen försöker jag på plats lista ut hur vår värld och deras värld hör ihop. Det var i Nepal som idén om Wild Heights planterades, Wild Heights startade som en instagram loppis till förmån för barnen men har idag, med hjälp av två bästa vänners engagemang, utvecklats till en ideell förening som jobbar för att skapa medvetenhet kring hur vardagsbeslut hemma i Sverige påverkar livssituationer i Nepal, men också hur vi i Wild Heights kan med enkla medel skapa en bättre och hållbarare vardag för våra magiska bergskids till syskon.

 
DSC03225 copy.jpg
 
 
IMGP7039 copy.jpg
 
 
W I L DH E I G H T S – Matilda Pettersson, Nicole Modigh & Alexandra Hedengren. foto: Lina Johansson

W I L DH E I G H T S – Matilda Pettersson, Nicole Modigh & Alexandra Hedengren. foto: Lina Johansson

 

More trees, less walls.

Jag kan bli alldeles snurrig av tanken av att jag inte kan förstå hur världen kan vara så vacker, ball, mäktig, intelligent och kraftfull, samtidigt som den kan vara så orättvis.

I skolan pluggar jag en kandidat med miljövetenskap med fokus på hållbart entreprenörskap. Här kommer vi till trädkramaren i mig. Skolan har bland annat tagit mig till landsbygden i Kenya där vi fick med egna ögon se hur trädplantering hör ihop med fattigdom och jämställdhet. Att vara en trädkramare och att förstå vikten av ett träd är något jag alltid kommer bära med mig. Ett träd är, förutom ett stort och ståtligt träd, ett hem för någon, det är en vattentörstig kraft som stoppar vattenflöden och håller jorden på plats, träd andas in och rensar luften, träd ger oss syre, träd tempererar vårt klimat, ett träd med frukt kan vara en inkomstkälla, ett träd kan vara en livräddare när man är fast på fjället och vinterkylan biter i, ett träd i en skog kan också vara någons lugn, någons plats att andas. Den insikten får iallafall mig att njuta extra mycket av mina stunder i skogen.

 

 
IMGP2079.JPG
 
 
IMGP1892.JPG
 

Happy thoughts

Min plats att andas är på höjder. Det finns inget som gör mig så lugn och stressfri som att springa upp på en topp och titta på en vy. Vyer över vidsträckta fjälltoppar i olika kvällslila och blå nyanser. Att springa för mig är total avslappning, jag är långt ifrån en tävlingsmänniska. Att springa rensar mina snurriga tankar, tröttar ut min energi och gör mig mer samlad.

Fjällets omgivning, med tillgången på rent drickbart vatten, med tystnad och lugn, grön-röda lummiga myrar och luft full av syre, den omgivningen övertalar mig alltid när jag är trött, har en dålig dag, när jag står inför ett val eller utmaning, den övertalar mig till att våga testa, våga chansa och även att våga misslyckas. Så länge det är en tanke för det bättre så tänker jag att man alltid lär sig någonting grymt längs vägen, hur det än går i slutändan.

 
DSC02439.JPG
 

Be the change you want to see in the world.

Jag blev beskriven en gång som ”hon som skrattar sig igenom livets utmaningar”, samtidigt som min pappa ibland kallar mig sin lilla rebell, en rebell som bara vill väl – en rebell med mening. Är det något jag speciellt känner mig fascinerad och privilegierad med, så är det möjligheter. Möjligheter att studera vad jag vill, ta mina egna beslut och följa mina egna drömmar. Jag väljer att drömma om en värld där den möjligheten finns för alla och kommer alltid sträva efter att dra mitt strå i stacken för att den drömmen kommer närmare verklighet.

 
_R013654.JPG
 

Tack för att jag får dela med mig av mina tankar, skulle kunna skriva hela inlägg om bara temat drömmar, kvinnoempowerment eller om mina magiska dagar i Nepal. Men hoppas jag lyckas väckt någon tanke hos någon om att kanske krama ett träd, uppskatta fjällvatten och den krispiga höstluften extra mycket eller väckt tanken av att följa med mig till Nepal nästa gång?  Jag vill avsluta med att dela med mig av mina favoritlåtar som alltid ger mig bra feeling:

The XX – Intro , Johan Arijoki – Inland, Jonathan Johansson – Alla vill ha hela världen, Ingenting – Gaia, Thilda Persson – Mountains Heart, Säkert – Riot, M.I.A – Freedun, Silvana Iman – Väck mig när ni vaknat

Följ gärna mer av mina tankar och äventyr på instagram:

@Nicole.Modigh - @Wild.Heights -  @FreeSpiritShakingSoul

 


Vill du också dela din story? Maila stories@onedge.se