StoriesOn EdgeComment

"Jerryentreprenörerna" - by Maria och Matilda

StoriesOn EdgeComment
"Jerryentreprenörerna" - by Maria och Matilda

The Story of Maria och Matilda

- The ”Jerryentreprenörerna”

Man skulle kunna säga att vi levt samma liv fast på olika platser till den dagen då Maria började i Matildas gymnasieklass 2011. Maria är uppvuxen i Falun och Matilda i Uppsala.  Bådas uppväxt har präglats av alpin skidåkning och i stort sett har vi båda som barn spenderat varje helg på olika skidorter i Sverige. Trots samma intresse var vi båda totalt ovetande om den andras existens, ända till den dagen på Celsiusskolan 2011. Det komiska är att vi förmodligen varit på samma plats i samma miljö under större del av vår uppväxt, men aldrig ens sagt hej till varandra. Ibland är det så enkelt att man bara inte ser det som står rakt framför en.

Maria om Matilda:

Vem är hon? Hon längst bak i klassrummet i gröna Converse och rufsigt hår? Obrydd och klottrandes i ett block halvliggandes över skrivbordet. Iklädd i en för stor stickad tröja och slitna jeans. Varför ser hon så kaxig ut? Måste vi bli vänner bara för att vi båda åker skidor? Vad skulle vi prata om, utöver möjligtvis skidor och att hon borde köpa en hårborste?

 
IMG_0882.JPG
 

 

Matilda om Maria:

Men gud, kan hon chilla ner? Är hon sponsrad av en GANT-katalog eller vad är det frågan om? Har hennes mamma strukit hennes skjorta? Seriöst, vem går klädd sådär? Hon ser rätt stroppig ut, men de är väl inte mitt ansvar att bli kompis med henne.

 

 
runn2.jpg
 

 

Så började det, fördomarna och olikheterna som en dag skulle blekna och istället utveckla det starkaste som finns, vänskapen.

Vi minns egentligen inte vad den avgörande faktorn var som gjorde att fördomarna från första dagen i tvåan på gymnasiet försvann, men det spelar mindre roll. Antagligen är det skidåkningens förtjänst, att vi sammanslöts i en miljö där vi båda känner oss bekväma och där vi kunde vara hundra procent oss själva. Där var det ingen GANT-skjorta eller rufsigt hår som gjorde oss olika, vi vara bara två idrottstjejer som hade roligt. Men en sådan vänskap hittar oftast inte in på djupet, den stagnerar och dör ut så fort vardagen förändras. I vårt fall blev det tvärtom. Trots att vardagen blev mindre skidåkning blev vänskapen starkare och helt plötsligt hade vi influerat varandra utan att vi ens lagt märke till det själva. Matilda köpte ett par klackar och Maria ett par Converse och sen hände det bara; studenten, USA, Ekonomikandidaten och vårt första bolag.

 

 
mariaomatilda .jpg
IMG_3794.JPG
IMG_6285.jpg
 

Det var just i USA, direkt efter studenten som våra första affärsideér började ge uttryck på riktigt. Trots många, både lyckade och misslyckande gemensamma arbeten under gymnasiet väcktes drömmen om att skapa och påverka tillsammans. 2012 flyttade vi båda till den amerikanska östkusten, Maria hamnade i Maine och Matilda i New Hampshire. Det var nyttigt för oss båda att göra något enskilt, dels för att förverkliga våra egna drömmar men också för att växa som enskilda individer. Det var även under det året som den första affärsidén växte fram. Vi skulle importera yogabyxan och överföra trenden till Sverige. Men 2013 när vi flyttade tillbaka hade bootcuttrenden dessvärre redan sprungit om oss.

Efter ett år på östkusten började Maria plugga ekonomi på Uppsala Universitet och Matilda valde att backpacka i Asien. Trots en vardag blandad med svettiga stunder på tågstationer i Vietnam till föreläsningssalar växte vår relation ytterligare och fler idéer utvecklades. När Matilda sedan också började plugga var idésprutan på riktigt igång igen. I samband med mässingtrenden skulle vi göra kaffemuggar med en lyxig touch. I fattiga studenttider skulle vi erbjuda premiumtjänster med studentrabatt.  Vi ville designa fartdräkter, konsulta som uppsatsrådgivare, extraarbeta som ”sociala-medier- genier” och vi startade till och med en podd. Som ni säkert förstår blev det aldrig någon succé, däremot äger vi fortfarande domänerna, en g-mail och ett instagramkonto för varje idé.   

Så varför blev det aldrig något? Två drivna tjejer som med en ekonomikandidat i ryggen drömmer om att bli sina egna arbetsgivare. Kanske har passionen aldrig varit tillräckligt stor för att ta riskerna som krävs för att lyckas? Kanske har tajmingen varit dålig eller erfarenheten för knapp? Men så hände något våren 2016. Det var ingen affärsplan som utvecklades eller någon affärsidé som skrevs ner. Det som växte fram var en typ av självinsikt om vilka vi är och vilken livsstil vi vill leva. Det var som att erfarenheten och målmedvetenheten från den alpina skidåkningen sammanslöts med lusten att skapa och vara nära naturen. Det blev tydligt när ingen av oss sökte något revisionsjobb eller funderade på en framtid på ett kontor, behovet av frihet blev istället viktigare och viktigare.

 
IMG_5251.jpg
matt2.jpg
trysil 2.jpg
 

On Edge är för oss ett forum där vi hittar inspiration och skapar nya vänner. On Edge låter oss drömma och leva genom andra när vi inte själva kan vara på äventyr. Men On Edge är inte bara hikes och puderskidåkning, On Edge är för oss är också en påminnelse om att det finns mer bakom de stängda kontorsväggarna. On Edge gör det möjligt för oss att ta med oss kontoret utomhus och kunna dela vår passion för entreprenörskap och äventyr.

Det är lyxigt att ha en vän som delar samma drömmar som en själv, speciellt om man också är ett bra team. Med Maria och Matilda vill vi dela med oss av vår resa och hur vi sätter vårt största intresse i ett affärssammanhang. Vi vill ge en så transparent bild som möjligt av vilka vi är och hur vi kommer traggla oss fram i den entreprenöriella världen samtidigt som vi bestiger berg och åker puder. Vi vill främja tjejer att följa sina drömmar genom att fortsätta utvecklas, inspireras och influeras. Det är egentligen inte historien vi beskriver här som vi vill dela med oss av, utan det är den som vi skapar från och med nu, tillsammans med er <3

Följ gärna vår fortsatta resa här

Kram

Maria och Matilda 

@mariaomatilda

 


Vill du också dela din story? Maila stories@onedge.se