Tillbakablick på Vintern i Chamonix
 

Med en säsongspackad Volvo V70 lastad med endorfinfyllda människor och en takbox fylld med skidor rullar vi in i Chamonix bland snötunga kritvita träd. En speciell och något tryckt känsla ligger redan som en slöja över byn, alla verkar ovanligt förväntansfulla inför vintern och vad den har att erbjuda.

Revansch. Om jag med ett ord skall beskriva denna säsong i jämförelse med förra året, tar "revansch"  hem vinsten.

Årets första månad börjar med mer snö och puderåkning än vad Cham levererade under hela förra säsongen, trots vädergudar som spelar oss spratt med starka vindar och regn varvat med mängder av snö. Det blir en hel del dagar med lavinskala 5/5 och alla liftar stängda, något som i princip aldrig händer i Cham. V70n används flitigt för att ta oss skidfanatiker till Courmayeur (alltid sol i Italien när det är dåligt i Cham) eller till de hemliga puderåken i St. Gervais. En av de finfina grejerna med Cham är att det är lätt att ta sig till andra orter.

thumb_IMG_0055_1024.jpg
thumb_IMG_0405_Facetune_29-04-2018-16-21-53_1024.jpg
thumb_IMG_0789_1024.jpg

Februari fortsätter i samma anda, mycket av allt. Skidåkning, häng, middagar, planering av åk, aprés ski på klassiska Chambre Neuf med bandet No Limits följt av stängningar på nattklubben Le Tof. Allt går i ett, byn är översvämmad av turister och jag tillsammans med livsglada vänner lever loppan.  

Mars kommer som en lättnad, något lugnare tempo och snön faller med jämt mellanrum. Vi åker skidor från öppning till stängning, äter lunchbaguetten i liften, stoken och glädjetjuten när vi åker tills benen inte pallar mer är högre än någonsin. Förväntan på säsongen har redan toppats, jag har tagit steget att våga utforska bergen på ett annat sätt jag inte gjort tidigare, kärleken för bergen har vuxit och utvecklingen skidåkarmässigt ska vi inte ens tala om. Livet bland bergen blir inte mycket bättre.

thumb_ENFE6142_1024.jpg
 
thumb_IMG_0775_1024.jpg
thumb_LRG_DSC00966_1024.jpg
 

April, kontrasternas månad är här. Ena dagen turar vi upp i strålande sol bland bergen för jakt på fin åkning medan andra dagar går vi runt i byn med flipflops och shorts. Några fina glaciäråk uppe på Aiguille du Midi (3842 m.ö.h) blir det också. V70n används återigen flitigt rullandes till Annecysjön en timme bort för att dyka ner från klippor i det friska vattnet. Årets sista aprés ski på Chambre Neuf avslutas med cirkustema, jag tillsammans med mina fruar målar ansiktsmålningar medan vi skålar med prosecco. Grillkvällar hör inte till ovanligheterna och benen har redan hunnit få en gyllenbrun färg. Rep för klättring införskaffas och utomhusklättringen börjar ta fart.

Maj ligger runt hörnet och nere i byn är sommaren redan här. Vi hoppas och håller tummarna för att dumpen med det vita guldet som brukar komma såhär års verkligen kommer, innan vi rullar hemåt mot Svealand.

thumb_IMG_0860_1024.jpg
thumb_IMG_2395_1024.jpg
thumb_IMG_1089_1024.jpg
thumb_IMG_2694_1024.jpg

Chamonix, Alpernas huvudstad är både fantastisk och skrämmande. Kombinationen av dessa två gör att jag älskar och aldrig vill lämna byn men samtidigt att jag ifrågasätter om det är värt konsekvenserna som sker uppe bland bergen varje år, månad, vecka, dag. Att ha två vintersäsonger från den här byn i bagaget känns fantastiskt och utvecklingskurvan med allt jag lärt mig har gått spikrakt uppåt. Chamonix med sina framstående berg och möjligheter kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Jag rekommenderar innerligt alla att ta sig hit och uppleva vad som erbjuds i denna magiska alpbyn!

Kram / Linn

 

Vill du också dela dina story? Maila stories@onedge.se