On EdgeComment

Livet på resande fot

On EdgeComment
Livet på resande fot

Josefine, 27 år gammal från Göteborg, kanske mer känd som Cruisingjar, har valt att spendera vardagslivet på resande fot. Hon insåg för några år sedan att vardag, rutiner och kontorstider inte va hennes grej. Nu lever hon så nära naturen hon kan för att kunna surfa, kitesurfa, åka skidor och yoga dagligen.

Hur lyckas du leva Life och samtidigt tjäna pengar?

Jag har haft flera olika inkomstkällor tidigare och jag tror det var en del av vägen till vart jag är idag också. Har arbetar frilans, gjort skidsäsong, tagit olika jobb på plats osv. Idag arbetar jag heltid med marknadsföring för ett företag som heter Lapoint. Vi sysslar med Surfresor och alla på företaget arbetar på samma sätt, över skype och från olika destinationer. Nu har jag möjlighet att välja vart mitt kontor skall vara för dagen och vilken plats jag vill vakna upp på för att utöva mina sporter.  

 
IMG_1609.jpg
IMG_1245 2.JPG
 

Gör du en budget för din vardag?

Nej, jag är sämst på budget. Men jag har noterat att jag alltid spenderar mindre när jag lever mitt vardags liv vid på stranden än när jag är “hemma” i stockholm och hälsar på. Det mest värdefulla sakerna för mig är oftast gratis så som bra vindförhållanden eller bra vågor.

Vad gjorde du innan du tog steget till ditt resande liv? Och hur kommer det sig att du faktiskt tog steget?

Känns som om jag testat det mesta! Jag studerade tre olika utbildningar, förmodligen för att jag någonstans undermedvetet inte kände för något av det och ville därför ha en  “back-up plan”. Det blev iallafall tre kandidater! haha. Jag har jobbat på fastighetsbolag, som säljare för it-bolag, med marknadsföring, med event, projektledare, som mäklare och inom tv-branschen.  

Jag är en sökande person som gillar äventyr och trodde jag kunde finna detta i jobbet. I min krets av vänner var det alltid självklart att satsa på en karriär och ha “ett inspirerande och motiverande jobb”. Men för mig blev pengar, innerstadsstress och cafebesök allt mindre inspirerande och oavsett bransch tyckte jag att allt handlade om samma sak: Budget, deadlines, excell-snurror, mitt engagemang och mindre tid för mitt liv. Den stora förändringen eller de så kallade “steget” som ändrade allt var framförallt när jag kom hem efter 1 år i Kanada, århundradets bästa vintersäsong i Whistler, följt av att ha bott i tält i tre månader på Vancouver Island med grym surfing. Där kom den riktiga kontrasten, och steget tillbaka till kontor, tunnelbanor och fasta tider var omöjligt för min lycka.

 
DSC07774.jpg
20180809-IMG_2781.jpg
20180727-_MG_0034 2.jpg
 

Om du fick välja en favorit plats vart skulle det vara?

Kapstaden. De drömmiga omgivningarna, bergen, det livliga folket, vinden och den konstnärliga atmosfären med kluster av kreativa själar. Jag älskar kitesurfing, surfing och vandring. Jag blir en drömmare när jag är där, jag har en känsla av att allt är möjligt i Kapstaden.

Vad gör dig lycklig?

Så mycket! Frihet, att vara i naturen, närhet, nära relationer, djupa diskussioner, stillhet och skratt. Att vandra uppför ett berg för att se allt från ett annat perspektiv, yoga, god mat, att surfa och glömma av tiden eller att bada i vattenfall. Allt det där riktiga som kanske skapade ett minne för livet men också det som ingen någonsin minns men som skapade en känsla.

Jag tycker om känslan av att inte riktigt veta vad som skall hända. Min bror brukar säga “ du lämnar alltid så mycket åt slumpen”. Jag vet att det löser sig och oftast blir det ett äventyr på vägen.

Många i vårt forum reser mycket, har du något bra restips?

Jag har självklart en miljon tips från de ställen jag har varit på,  är bara att kontakta mig, @cruisingjar på instagram och ställa frågor för specifika destinationer. Men om jag skall ge lite tips för alla resor som skall göras:

  1. Åk alltid längre än du tänkte från början, tiden går ju så sjukt fort.

  2. Planera inte för många destinationer eller aktiviteter. Stressa inte till alla turistattraktioner. Välj ut något du vill göra och gör detta.

  3. Ta in lokala kulturen. När man stannar längre på en plats så kan du lära känna folk som bor där. Häng inte endast med svenskar om du är på andra sidan jorden. Mina bästa minnen är från när jag blivit inbjuden av lokalbefolkningen för att stanna med dem i en vecka istället för att bo på hostel eller när man hitchhikat och fått både boende och jobb pga att man liftade med den personen till byn. Självklart bara på ett säkert sätt!

 
IMG_7959.JPG
IMG_8010.JPG
 

Hur hinner du med både Surf, Kite, Skidåkning, Jobb och liv?

Det är det bästa med att jobba på Lapoint. Vi alla tänker samma. Surf går först och fokus på jobb kommer när det är dåliga förhållanden. Det kanske låter som om jag aldrig jobbar, men så är det såklart inte, jag jobbar precis som alla andra jobbar 40h i veckan. Jag har projekt med deadlines, excell dokument och budgetar. Skillnaden är att jag kan välja själv när jag lägger dessa timmarna. Jag tycker det är flexibiliteten tillsammans med vilken destination du befinner dig på ändrar allt. Att jag inte jobbar en hel dag, tränar, äter middag, kollar netflix, somnar och väntar på helg. Jag försöker surfa, kitea eller hitta på äventyr varje dag. Jag är för ung för att säga att “livet går så fort”. Men jag tycker livet är för kort för att spara några dagar till senare när man får tid! Jag är så tacksam för varje dag och för hur jag har det nu. Man kan ju göra typ alla jobb online. Jag önskar att alla grymma tjejer i denna gruppen kunde får möjligheten att leva att flexibelt liv med fokus på äventyr i framtiden.

Hojta om ni har fågor!

BIG LOVE

Josie!

@cruisingjar