Lifestyle Lofoten

HEJ PÅ ER IGEN!

Det är tisdag kväll och jag har precis ätit upp min matlåda, ris och kycklinggryta med kokosmjölk. I skrivandet stund sitter jag på jobbet sedan klockan fyra. Imorse skjutsade jag och Gustav ned Fia (bästavän) som har varit här sen i torsdag och hälsat på. Klockan ringde alltså 05:15 imorse så när vi kom tillbaka däckade vi i sängen. Vid elva vakande utvilade och redo för en brakfrulle. Klockan blev ett och vi tog oss ut i det fina vädret och gick upp på Offersoykammen, rekommenderar den starkt! Enkel och otrolig utsikt (som de flesta) men den ligger på 400 höjdmeter så man kommer snabbt högt upp. Åkte hem och hoppade i vattnet sen tog jag en dusch och nu sitter jag här på jobbet.

 
FRÅN IDAG.jpg
FRÅN IDAG(1).jpg
FRÅN IDAG(2).jpg
 

Vi har inte riktigt några rutiner här på Lofoten, alla dagar ser olika ut eftersom vi jobbar väldigt olika från vecka till vecka. Ända sedan vi kom hit har vi också haft besök av familj och vänner, vilket är grymt roligt, men det gör ju att det blir svårt med rutiner. Emellan alla besök så jobbar jag och Gustav 100% så när vi väl är lediga är det full fart! Som jag delade med mig av i mitt första inlägg så vet ni nu att jag jobbar för Live Lofoten hotell, en business med hotell, restaurang och aktiviteter. En lärorik arbetsplats där det händer mycket saker hela tiden!

Hur fick vi jobbet? Ja eller kanske hur Gustav fick jobbet haha. Han sökte det via NAV, norska arbetsförmedlingen, och när jag bestämde att jag ville följa med honom tog jag kontakt med hotellet och fick jobb jag också! Vi jobbar antingen morgon, kväll och ibland enstaka nätter. Vissa dagar kör jag från halv åtta till fyra på eftermiddagen och då byter han av mig i receptionen. Det är väl den enda nackdelen med att vara på samma jobb men kan vara rätt skönt att ha lite egen tid också, så vi inte tar kål på varann hehe.

 
JOBB_.jpg
 

Här tjänar man pengar! Trodde först ”åk till Norge och tjäna pengar” fadäsen var förbi, men icke. Nu ska jag inte få det att låta som att vi blir miljonärer under den här sommaren men det är skillnad jämfört med snittlönen jag tjänade på hemmaplan och en stor skillnad om man jämför med de andra länder jag jobbat i. Det är många tillägg på lönen såsom, eftermiddag, kväll, helg och nätter och det blir många kronor tillslut.

Slutats: åk till Norge och tjäna pengar!

Vad lägger vi pengarna på? Ska vara helt ärlig, det går åt väldigt lite pengar här borta, tro det eller ej. Senast idag sa Gustav ”Alltså allt kul man vill göra kostar ju typ inga pengar här” WORDS! Det kostar ingenting att cykla, surfa, vandra, paddla sup, åka båt, listan kan göras lång.

Självklart behövs utrustning till allt men när man väl har de, tuta och kör! Men mat, bensin, boende kommer man ju aldrig undan. Mat är så olika hur mycket vi spenderar, vi hade med oss ett rejält lass med bas-och torrvaror hemifrån. Såsom pasta, bönor, burkmat, tonfisk, gulaschsoppa. Bunnpris, Rema eller Coop brukar vi handla på som ligger i Leknes, 15 minuter från där vi bor. De har ofta varor med kort utgångsdatum och då passar man på att bunkra upp sen åker det rätt in i frysen! Det kan vara allt från olika sorters fisk till vegburgare och alltid med halva priset isåfall.

 
MATAFFÄR(1).jpg
MATAFFÄR.jpg
 

VÅRT HEM!

För att göra en lång story kort. Vi kom hit och hade ingen aning om hur vi skulle bo. Jag hade inte någon vidare koll på standarden för säsongsarbetare i Norge men boendet vi fick var inte riktigt som jag trott. Så jag frågade vår chef om vi fick flytta till huset ute på Steine eftersom jag hörde att de hyr ut ett hus där, ungefär 5 minuter med bil från vårt jobb. Svaret blev ja och dagen efter flyttade vi ut dit. Här bor vi i ett hus och delar det med fyra andra. Jag och Gustav har eget kök, som inte fungerar, men ändå skönt med egen kyl och diskbänk. På nedervåningen där det fungerade köket finns ställer vi till med våra dundermiddagar, stekta fiskbullar med pasta. Köket är gemensamt för alla i huset och vi bor med de som också jobbar för Live Lofoten, så det är riktigt roligt och alltid någon hemma som man kan tjöta lite med ;)

 
VÅRT HEM.jpg
VÅRT HEM (FRULLE).jpg
 

Här är vårt fungerade icke-fungerade kök. Poängen är som sagt att ha ett eget kylskåp och en relativt stor yta att ha alla våra grejer på. Frukost i morgonsolen utanför vår dörr! Det här mina vänner är bland det bästa som hänt den här sommaren. Att ha 15 sekunder till bryggan. Vardagslyx!

Vad gör vi när det regnar?

Hela juni månad var katastrof-väder, kallt och regnigt och knappt någon sol. Fördelen med det dåliga sommarvädret här uppe är att det kan bli bra surf. Så det är vad vi ägnat oss åt när regnet smattrat mot våra kinder ute i vattnet. Annars ger man sig ändå ut på et eller annat sätt eftersom allt väder i Lofoten blir typ fint på nåt sätt. Men självklart ligger Netflix varmt om hjärtat och det kan hända att vi köpt med oss någon go kanelbulle och kryper upp i sängen. Och just nu hoppas jag det blir regn på våra lediga dagar så vi kan sträck kolla senaste säsongen av La Casa De Papel, alltså ni som vet ni vet. (dåligt väder hike/regnigt)

 
REGNIGT.jpg
DÅLIGT VÄDER HIKE.jpg
 

Nu är jag hemkommen från mitt kvällspass och klockan har redan hunnit bli onsdag. Imorgon (idag?) blir det upp på jobb vid sju och vid fyra har vi tänkt att åka till Unstad för surf, kanske tillomed blir något senare eftersom det skulle vara lågvatten framåt kvällen. Har legat i lä ett tag med surfingen eftersom jag var hemma i Sverige i typ två veckor och det har knappt varit några vågor sen jag kom tillbaka, men imorgon! Hoppas bara inte det blåser storm som sist och vågorna blir 2 meter höga och jag bara tumlas runt ute i vattnet. Jag blir lite skraj när jag har noll kontroll och vågorna sköljer över mig som om jag vore en myra. Nä dags att sova. Ha en fantastik fin helg och njut av vad livet har att erbjuda!

 
SLUTET AV INLÄGGET.jpg
 

Buenas noches

/Ebba