Hva lurer du på?

Hej igen! Nu vart det redan torsdag igen och dags för ännu ett blogginlägg från Lofoten. Idag tänkte jag fokusera på de vanligast frågorna jag får om Lofoten, som jag tror att det flesta som ska resa hit eller funderar på att göra det, ställer sig. Har ni fler frågor är det bara att fråga på i kommentarsfältet!

 
ebba kvalvika.jpg
 

Hur tar man sig till Lofoten?

Tåget. Vi utgår från Sveriges huvudstad. Hoppa på nattåget från Stockholms centralstation och vakna upp i Narvik. En biljett hittar man för dryga 800kr! Från Narvik tar man Bussen till Lofoten och den går ända ner till Å. Har länkat Nordlands reseplanerare som innehåller bl.a. busstabeller & priser.

https://177nordland.no/

Bilen. Bilar man upp kan man antingen köra genom Norge (vi åkte över Storlien) eller så kör man E4:an upp till Kiruna. Om jag åker bil nästa gång så skulle jag åka genom Sverige så länge man kan. Vägarna i Norge är utav sämre standard jämfört med i Sverige men har man god tid på sig så är Nordnorge otroligt vackert!

Hur tar man sig runt på Lofoten?

Det absolut bästa sättet enligt min mening att ta sig runt på Lofoten är med bil! E10:an går längs med hela Lofoten. Tänk på att under högsäsong (juni-augusti) blir det mycket folk på vägarna som är smala och på vissa ställen dåliga. Jag rekommenderar att göra avstickare från E10:an för att komma till dem lokala byarna och de mysigare ställena med mindre turister. Det funkar alldeles utmärkt att cykla också! Fördelar med cykel är att du slipper stå i köer eller trängas med bilar/husbilar. Det finns lokalbussar men bussarna går inte alltför ofta utan då får man ha god framförhållning/planering.

 
bilen nu.jpg
 

Vart bor man?

På hela Lofoten finns det Rorbuer, stugor som du kan boka via bokningssidor som booking.com/hotels.com och oftast är dessa stugor väldigt stora så man kan bo flera i en stuga. Vill man campa så går det alldeles utmärkt. I Norge följer man samma regler som i Sverige. Man får tälta, eller sova under stjärnorna, var som helst på landet, i skogar och bergen, med undantag för odlade markområden och rastplatser längs vägarna. Vill man stanna fler nätter får man fråga markägaren om lov. Rekommenderar verkligen att ha med ett tält för man vill campa ÖVERALLT!

 
rorbuer.jpg
 

Vad packar man med sig?

Vädret är som jag sagt innan inget man kan lita på. Det svänger från sommar till höst över en dag. Här kommer några saker jag använt flitigt hittills och som jag skulle rekommendera att ta med till Lofoten under sommaren:

- Tunn dunjacka! Jag har min Bitihorn superlight downjacket från Norrona! En tunn jacka som knappt väger nånting vilket gör att den är grym att ha i ryggsäcken. Den är perfekt när temperaturen sjunker eller när det blir blåsigt!

- Trail skor – Salomon Sense ride 2. Dessa skor har jag använt under alla turer vi gjort. Greppet är väldigt bra och dem lätta och smidiga vilket jag tycker om!

- Ett par byxor som är vind- och vattenavvisande.

- Ha alltid med en regnjacka i ryggsäcken!

- Keps! Perfekt när det regnar, blåser eller när solen skiner.

Vad får man inte missa?

Jag lovar dig, listan kan göras lång men här kommer mina topp 3 man inte får missa på Lofoten i sommar:

- Tälta på Kvalvika och gör en hike upp på Ryten!

- Besök otroligt vackra Reine. Dessvärre är Reinebringen stängd för renovering men kommer förmodligen öppna upp till mitten på juli!

- Upplev midnattssolen från Unstad eller Eggum!

 
Kvalvika-52.jpg
Kvalvika-65.jpg
gustav ryten.jpg
 

Det är många saker som finns på min att-göra-lista som vi inte hunnit med ännu, till exempel som att ta färjan ut till Vaeroy- en Ö som ligger utanför Å som är superfin. Jag vill också göra en tur till Bunes-Beach, en strand som man endast når till fots eller med färja från Reine. Är det någonting speciellt ni är nyfikna på att veta eller har du som läser massa Lofoten-tips? Skicka iväg ett DM på min instagram @ebbamariakristina eller släng iväg ett mail till ebbamarikakristina@gmail.com. Kommentera nedan går givetvis också jättebra!

 
gustav reine.jpg
 

Om ni undrar vem som är den fotografen bakom alla fina bilde så är alla tagna utav min grymma pojkvän @gustavlindstroom

Kram!