Höstinspiration med Emma Svensson

Den fjärde September fick vi på On Edge äran att bjuda in till en inspirationföreläsning med Emma Svensson för att kickstarta hösten tillsammans. Föreläsningen handlade om hennes senaste projekt 49peaks, där hon bestigit de högsta bergen i varje land i Europa.

Emma Svensson även kallad Rockfoto-Emma är fotograf och entreprenör i yrket. Den första toppen Emma någonsin besteg var Galdhøpiggen i Norge. Hon tog sig ansträngt upp på toppen och började ta sig ner men stannade tillsist på en sten. Med smärta i hela kroppen och all energi körd i botten var hon oförmögen att fortsätta gå. Hon tog sig till slut ner efter att ha föreställt sig hur hon blev jagad av vargar för att öka motivationen. Efter den upplevelsen sa hon ALDRIG MER.

 
sfg (1 av 1)-2.jpg
P1050455.jpg
04092018-P1050447.jpg
 

”Aldrig mer” höll inte så länge. Emma verkar inte vara den som ger upp i första taget. För drygt ett år sedan besteg hon Rysslands högsta berg Elbrus och bestämde sig då för att bestiga den högsta toppen i varje land i Europa. Men hon insåg snabbt att hon också skulle bestiga toppar i alla länders territorium, det blev alltså också Färöarna, Skottland, Wales och många fler. 49 toppar. Plus några extra eftersom hon tog en paus i sin utmaning och åkte till Peru för att bestiga berg. (Som man såklart gör)

Det hela landade i ett världsrekord och många spännande historier. Men också bara en början på Emmas äventyr!

Emma är en inspiratör och en äventyrare. Hon kallar sig själv för rookie inom bergsbestigning och bevisar för oss allihopa: Om man vill - då går det!

 
IMG_2569_web.jpg
IMG_6739_redigerad_web.jpg
1.jpg
 

Frågor och Svar

Innan inspirationsföreläsningen frågade vi er genom vår instagram om ni hade några frågor till Emma. Emma har gett svar på några av de frågor vi fick in.

Vad fick dig att ta beslutet att köra igång projektet?

Det var ett spontant beslut. Jag vill testa mina gränser och se om en vanlig människa kunde bestiga det högsta berget i varje land i europa på ett år.

Hur hittar du drivkraft till allt du gör?

Jag har alltid haft en bra drivkraft och lätt att hitta inre motivation för projekt jag brinner för. Så jag försöker se till att allt jag gör fyller en mening för mig. Men också genom att omge mig av personer och sammans hang som inspirerar.

Var det svårt att hitta sponsorer?

Det är svårt att hitta sponsorer. Framför allt för jag inte hade någon tid att lägga på det då jag spontant drog igång projektet direkt. Det är också svårt att få ekonomiskt stöd. Lättare att få kläder. Jag fick lite spons av Naturkompaniet och Canon.

När visste du att du ville hålla på med det du gör?

Både fotograferandet och bergsbestigningen har kommit som en blixt från klar himmel. Men med sådan övertygelse att jag inte kunnat göra annat än att följa mitt hjärta. Jag visste direkt.

Vad har du för fotoutbildning?

Jag är i stort sett självlärd. Men har alltid varit väldigt nyfiken så därför har jag kunnat lära mig själv. Jag har lagt extremt mycket tid på att bli den fotograf jag vill vara.

Var hittar du din inspiration?

Genom att resa, se världen, möta olika människor och lyssna på deras historier och titta på deras konst. Genom musik, natur,upplevelser. Genom att ständigt utmana mig själv. Att inte låta rädsla hålla mig tillbaka.


Mer om alla Emmas bestigningar hittar du på http://49peaks.com/

Vi vill tacka Vitamin Well, The Smiling Group och Downtown Camper för att ni var med och bidrog till en grym kväll!