HIKES ATT GÖRA I SOMMAR

Hallå hallå! Torsdag och ni har ju förstått vad som väntar denna dag, nytt inlägg om Lofoten! Idag tänkte jag presentera lite olika hikes man kan göra här, eftersom det är det bästa sättet att utforska ön på!

 
INTRO BILD.jpg
 

MANNEN

Vid Haukland beach kan man gå upp på Mannen. Det är en lättillgänglig hike och väl uppe på toppen är man 400 meter över havet! Det finns en parkering vid Haukland där man kan ställa bilen och sen följer man grusvägen som går upp mot bergen och därefter ansluter man till stigen som tar en upp på Mannen. Utsikten är helt otroligt vacker och man ser ut över stranden på Haukland och Lofotens bergstoppar. Missa inte att skriva i gästboken som finns på toppen!

PLATS: HAUKLAND, VESTVÅGØY

DISTANS: 1.75 km

TID: 1.5 timme

 
MANNEN.jpg
 

RYTEN

Från parkerad bil till Kvalvika Beach är det ungefär 2km. Stigen går mellan två berg så det är en enkel tur att ta sig an! Det man möts av, Kvalvika Beach, är helt ofattbart vackert! Till höger om stranden finns en stig som går upp på berget och det är denna man tar för att komma upp på Ryten. Till höger om den rinner en bäck som det går alldeles utmärkt att dricka vatten från. Stigen fortsätter upp på berget och på vissa ställen där det är sumpmark har de lagt ut plankor. Väl uppe på toppen har man kommit 543 meter över havet och får utsikt över Haukland!

PLATS: FREDVANG, MOSKENESØY

DISTANS: 3.5 km

TID: 2-3 timmar

 
RYTEN.jpg
 

HELVETESTIND

De flesta besökare som åker till Lofoten kommer bara för att se Helvetestinden som är en massiv bergsvägg som sträcker sig från Bunes Beach. Vandringen till toppen av Helvetestinden bjuder dock på en ännu mer spektakulär utsikt! Resan dit börjar i Reine där man tar färjan till Vindstad (Bunes beach) och väl framme i Vindstad är det tydligt skyltat till vart man ansluter till hiken!

TÄNK PÅ - En rundtur uppe på berget tar ungefär 4-5 timmar och om du bara åker till berget för en dagsutflykt, var noga med att kolla när färjan går tillbaka så du inte blir fast på ön!

PLATS: VINDSTAD, MOSKENESØY

DISTANS: 4km

TID: 2-3 timmar

OFFERSOYKAMMEN

Vill du ha en tur med kort distans så är Offersoykammen ett bra alternativ. Detta är en populär ”söndagstur” för lokalbefolkningen! Turen är belägen 6 kilometer utanför Leknes och man kan parkera bilen på en parkering som finns längs med E10:an på Offersoyveien. Ingångspunkten till stigen är tydlig från parkeringen. När du kommit 463 meter över havet har du nått toppen!

PLATS: OFFERSØY, VESTVÅGØY

DISTANS: 1km

TID: 1 timme

 
LOFOTEN HIKES.jpg
 

NUBBEN

Ytterligare en hike med kort distans är Nubben som ligger vid Ramberg! Trots att berget inte är så högt får man en jättefin utsikt över stranden som sträcker sig genom Ramberg. Parkera vid Bunnpris i Ramberg o anslutningen till hiken finns på andra sidan E10!

PLATS: RAMBERG, FLAKSTADØY

DISTANS: 0.75km

TID: 40 minuter

Småtips

Packning för dagsutflykt: vatten, snacks (nötter, godis, frukt), solkräm, en extra tröja (fleece/dunjacka) och glöm inte ladda ner offline karta eftersom nätverket inte fungerar överallt (Alltrails är en sjukt bra app!)

Tiderna är såklart varierande men det jag skrivit är på ett ungefär! Det finns otroligt många turer att välja bland så det här är bara en bråkdel utav alla som finns. Här nedan har jag länkat några sidor som är vi använt oss av för utflykter på Lofoten:

https://rando-lofoten.net/en/

https://outtt.com/en/norway/lofoten/hiking

http://www.68north.com/outdoors/

Och är det något ni undrar över/vill veta så tveka inte på att höra av er.

Ha en grym helg!

Kram