Gross och Klinga - från rivaler till superduo

Gross och Klinga - från rivaler till superduo

Ett äventyr, en passion och en resa mil för mil genom världen, men lika mycket är det vår livsresa.

År 2017 blev vi utnämnda till Årets Kvinnliga seglare i Sverige, vi blev uttagna till landslaget i segling och även uttagna till Sverige Olympiska Kommittés (SOK) Topp & Talangprogram.

För oss har dock året varit en betydligt rikare historia än så och allting började egentligen långt innan ring klocka ring hördes år 2017.

Vi, Hanna Klinga och Julia Gross, seglar en väldigt extrem båt som heter 49er FX. Båten är med på OS programmet och inför OS i Rio de Janeiro 2016 gjorde vi båda allt för att få vara på plats och slåss om medaljerna. Då ”satt” vi i varsin båt (vi sitter dock inte i vår båt, vi står) och fajtades om den enda representationsplatsen för Sverige. Hanna tillsammans med sin lagkamrat Lisa och Julia med sin lagkamrat Cicci. Vi seglade professionellt på heltid ute på världscupstouren och var träningspartners, värsta konkurrenter och vänner, något som inte alltid har varit så lätt.  

Seglingen, som vi kan beskriva som utmanande, tuff, kul, skrämmande, adrenalinpumpande och glädjesprudlande, har tagit oss på stora äventyr världen över. Vi har seglat bland delfinerna i Miami, i monstervågorna på Mallorca, bredvid vulkanen på Nya Zealand och bland grynnorna i Stockholms skärgård. Vi har fått blåmärken, stukade fötter, hjärnskakningar, fått sy ihop både ben och fingrar, och vi älskar vårt seglarliv. För visst är det en utmaning.

 
G0050165.JPG
IMG_0527.JPG
IMG_1978.JPG
 

Det är allt det där som gör vår idrottssatsning till så mycket mer än några placeringar på en resultatlista. När Hanna och Lisa vann kvalet till OS i Rio var det en stor dröm som gick i spillror för Julia och Cicci. Vid den tidpunkten var Julia och Cicci rankade 6:a i världen och ändå var OS-drömmen borta. Hanna och Lisa gick in som medaljhopp till OS och var själva besvikna över sin 11:e plats, något som man utifrån sett ser som en fantastisk prestation.

Vi har mycket att vara stolta över resultatmässigt och det är tävlingsinstinkten som driver oss framåt. Det finns dock så otroligt mycket mer nyanser än strävan mot att stå högst upp på pallen. Vi, Hanna och Julia, är som team redan idag en del av världseliten och det hade vi aldrig varit utan den kamratskap och respekt vi har haft för varandra även i de tuffaste av alla tävlingssammanhang. Det var aldrig lätt att hålla ihop träningsgruppen i tävlingen om den enda OS-platsen. Men det var värt det!

Efter OS blev det som ett vakuum. Väskorna packades upp i Sverige för första gången på tre år och vi la all energi på universitetsstudierna. Så småningom tog Julia mod till sig och ringde Hanna, ett samtal som inledde vår satsning som ett team. Vi båda var redo att satsa på allvar igen och denna gång med OS i Tokyo 2020 i sikte.

 
IMG_4139.JPG
IMG_4540 (1).JPG
IMG_5921.JPG
 

Vår första säsong tillsammans kom vi 4:a på EM. Vilken grej! Nu har vi återigen packat väskorna och inlett vårt kringresande på seglingstouren. I höstas seglade vi i de piskande höststormarna i Wales och nu är vi på plats i Vilamoura som badar i Portugals solljus. Vi har precis lanserat en videokanal där man kan följa vår vardag Solidsport.com/grossklinga Följ oss gärna på vår resa mot OS!

Vi tar med er ut på vattnet, in i gymmet, upp på bergen och längs Europas vägar. Vår idrottssatsning är professionell och vi har det som vårt jobb men det är även vårt stora äventyr!

 

Julia Gross & Hanna Klinga

 

Instagram

juliakuliag

hanna.klinga

Hemsida: www.grossklinga.com

Facebook: GrossKlinga

 


Vill du också dela din story? Maila stories@onedge.se