On EdgeComment

Konsten att välja rätt sovsäck

On EdgeComment
Konsten att välja rätt sovsäck

Att välja rätt är inte lätt,

speciellt inte i en djungel av sovsäckar för olika ändamål. Man önskat ju att det var så lätt att det fanns en som funkade till allt. Men så enkelt kommer vi inte undan vettni. Dock är ni många som har en jäkla massa bra tips och erfarenheter så vi tog oss en liten rek i forumet och har nu sammanställt en guide som vi hoppas ska kunna ge er lite mer kött på benen innan ni ger er ut på sovsäcksjakt.

Innan vi går all in på temperaturangivelser och stoppning - bilderna ni ser är från förra veckan när vi tävlade ut en sovsäck i samband med att vi firade tiotusen medlemmar. Vi bad er dela era bästa sleepingspots och här är några av dem. Hur jäkla sugen blir man inte på en natt under stjärnorna? Alla vet ju hur magiska de där stunderna är, vi lever oss in i varje bild och känner verkligen med er hur nice det var. Tältnätter är fan bäst!

 
sleepingspot-2.jpg
 
 
sleepingspot-4.jpg
 

Okej, ett, två, tre, sovsäcksguide!

Frågor att ställa sig själv innan köp av sovsäck:

-      Ska jag sova inne eller ute?

-      Ska sovsäcken användas under vintern, sommaren eller flera säsonger?

-    Brukar jag vakna varm eller fryser jag lätt? (Alltid bäst att utgå från sig själv så gott man kan)

Olika sovsäckar klarar olika temperaturer, inte så chockerande kanske. En för varm sovsäck på sommaren kan vara lika jobbig att vakna upp i som en för kall sovsäck på vintern. Brrr. Som tur är följer många tillverkare en europeisk standad (EN 13537)  vilket gör att du enkelt kan jämföra olika varianter utifrån olika temperaturangivelser istället för huruvida de är avsedda för olika årstider.

Såhär ser det ofta ut angivet på sovsäckarna:  EN 13537 +4°C/-1°C/-18°C.

Temperaturerna beskriver (i ordning höger till vänster): Komforttemperatur / lägre gräns/ extremtemperatur (se bild för beskrivning)

Står du och väljer mellan två olika sovsäckar brukar man oftast rekommendera en lite varmare då du alltid kan öppna upp och ventilera, svårare att att värma upp.

sleepingbags .jpeg

-      Vilken storlek ska jag ha?

Storleken är viktigt eftersom man helst inte går och bär på mer än man behöver men har också betydelse för passform (vi brudar kan tycka det är nice med lite extra utrymme över höfter och rumpa, am i right? ) Även längden har betydelse. Tänk dig sovsäcken som en termos. En termos full med kaffe håller kaffets temperatur bättre än en halvfull termos. Samma gäller här,  om du har mycket rum i sovsäcken som inte fylls ut av din kropp finns det mer plats för luft, kall luft. Antingen värmer vi upp denna luft med vår kropp som naturligt element, eller så gör vi inte det och då fryser vi eftersom sovsäcken är så bra “termos” att den kalla luften stannar kvar. Science people!

 
sleepingspot-3.jpg
 

-      Spelar packutrymmet eller tyngden någon roll?

-      Dunsovsäck eller syntetsovsäck?

En dunsovsäck är ett bra alternativ för kalla och torra förhållanden då det är viktigt att prioritera låg vikt och ett så litet packutrymme som möjligt.

En syntetsovsäck är ett bra alternativ för fuktiga klimat och för budgetmedvetna backpackers.

Dun vs syntet

Dun - Fördelar

-      Dunsovsäckar väger mindre än syntetsovsäckar.

-      Dunet gör det möjligt att komprimera sovsäcken och tål upprepad komprimering. Detta resulterar i att packutrymmet blir mindre.

-      Bäst isoleringsförmåga i förhållande till vikt

-      En dunsovsäck har lång hållbarhet.

Nackdelar

-      Dun isolerar dåligt (nästintill inte alls) om den blir blöt

-      Tar lång tid att torka om den blivit blöt

-      En dunsovsäck är dyrare än en syntetsovsäck

Syntet - Fördelar

-      En syntetsovsäck isolerar trots att den blivit blöt.

-      Billigare alternativ

-      Torkar snabbt om den blivit blöt

-      Syntet håller sig på plats i sovsäcken

Nackdelar

-      Har inte lika lång hållbarhet som en dunsovsäck

-      Syntetsovsäckar är tyngre än dunsovsäckar

-      Går ej att komprimera lika mycket som en dunsovsäck, den tar alltså mer packutrymme.

 
sleepingspot.jpg
 

Hoppas Du kände att detta gav dig lite bättre bild av vilken typ av sovsäck som är rätt för dina kommande äventyr. Känns det fortfarande förvirrande finns de absolut bästa tipse på vårt forum (länk). Använd sökfunktionen eller gör ett inlägg så ska du se att du får precis den hjälp du behöver. Vi har ju trots allt över tiotusen medlemmar nu som kan ett och annat vill vi lova.

Annars har våra bästa vänner på Addnature STENKOLL.

Här har ni ett smakprov på hur grymt rutinerade On Edgare är och vilken typ av tips du kan hitta i vår facebookgrupp.

Skärmavbild 2018-10-27 kl. 20.36.46.png
Skärmavbild 2018-10-27 kl. 20.37.00.png

Har ni fler tips/ life hacks vad det gäller sovsäckar som vi kan komplettera denna guide med så släng iväg en kommentar!

Stay warm, stay cool vänner