Emmas skidtest - bättre sent än aldrig

Tjena gänget!

Tiden sprang ifrån oss och julen, nyår och kick-off kom före skidtestet. Men bättre sent än aldrig, här kommer Emmas skidtest från Åre i december.

Många av er har säkert läst Elins fina recension av Snowboards under skidtestarhelgen i Sälen. Nu ska ni få följa med och läsa mina recensioner av de skidor jag provåkte. Som ni förhoppningsvis såg på instagram (följ oss här) så var jag uppe i Åre under skidtestarhelgen i december och prövade lite utav säsongens lagg. Vi fick nysnö, strålande sol och superduperkallt. Det var en grym helg med massa skidåkning, afterski och annat sköj.

Innan helgen frågade jag er på vår instagram vilka skidor ni var extra nyfikna på och jag försökte testa så många som möjligt av dem ni önskade men hann tyvärr inte med alla. Jag testade 5 skidor totalt, tre var relativt lika då jag också utgick lite efter vilken typ av skida jag själva gillar att åka på. Recensionerna kommer nedan, häng på.


Black crows Atris Birdie, 108, 169 cm

Om skidorna: Black crows gör extremt bra skidor och Atris Birdie är deras näst bredaste skida anpassad för både pist men framförallt puder. Finns i längden 160.1, 169.1 och 178.3. Skidorna har en klassisk camber.


Åkningen: Dessa skidor är anpassade för både pist som puder. Skidorna är enligt mig extremt lekfulla och stabila men samtidigt lätta. Det upplevs därför som både enkla och kul i pisten och att man svävar på moln när man åker puder. Du får mycket skida att åka på när du väljer Atris Birdie.

För vem: Jag har nu åkt på dessa skidor sen 3 år tillbaka och kan nog faktiskt inte komma på något negativt med dem, mycket på grund av att de passar min åkstil väldigt bra. Dessa skidor är en av de populärast bland dam freerideåkning och jag förstår precis varför - Du har lika kul i pisten som utanför pisten. Sen vill jag inte sticka under stolen med att jag tycker utseende på skidor är viktigt, här har black crows gjort ett riktigt bra jobb.


270256_101_HEAD_KORE 105.png

Blizzard Rustler 10

Om skidorna: Blizzard Rustler 10 är en stabil allround-skida för dig som vill åka över hela berget. Skidan görs i längderna 164, 172, 180 och 188 cm.

Åkningen: Skidan har ett lager titanal och kolfiber i tip och tail vilket för den dämpad och trygg i hög fart samtidigt som det gör den snabb i tajtare svängar.

För vem: Är du ute efter en stabil skida så har du hittat hem här, Rustler 10 är underbar i hårt underlag. Jag personligen tyckte att dessa skidor var snäppet styva för min typ av åkning men du känner dig extremt stabil i pisten och i isigare områden.extrem-mother-tree-105.jpg
black-crows-atris-birdie-skis-women-s-2016-169.jpg


Head Kore, 105, 171 cm

Om skidorna: Head Kore finns i midjemåtten 93, 99 och 105 mm och längden 171, 180 och 190 cm. De är Heads stora nyhet för i år som har fått massa positiv kritik.

Åkningen: Det är en lekfull och kul skida, snäppet styvare än Atris Birdie och Mother Tree vilket gör dessa snäppet roligare i pisten då du kan dra på lite mer och slipper oroa dig om isfläckar. Skidan har rocker både i fram- och bakände, vilket bidrar till att hålla skidan flytande ovanpå pudersnön. Under bindningen är Head Kore utrustad med materialet Koroyd vilket gör att den blir mer stabil vid hög fart. Head Kore innehåller kolfiber samt graphene, ett extremt starkt och lätt material som gör skidan lekfull men samtidigt sjukt stabil vid hög fart.

För vem: Head Kore passar dig som vill ha en stabil skida både i pist och off-pist. Om du hänger mest i pisten men gillar att då och då ta dig utanför för lite puder-pump - då är Head Kore det perfekta valet.

270601_101_BLIZZARD_RUSTLER 10.png

Extrem Mother tree 105

“The worlds first community-developed freeride ski for women”

Om skidorna: Denna friåkningsskida för tjejer har tagits fram av Extrem tillsammans med det kvinnliga skidnätverket InspireUs. Skidan är anpassad för kvinnliga åkare som söker en lekfull och mångsidig “all mountain”-skida. Finns i längderna 165, 172 och 179 cm.

Åkningen: Dessa skidor liknar Black Crows Atris en aning. Mother tree är en glasfiberskida vilket gör den perfekt både i puder men ger även bra kantgrepp på hårdare underlag. Det är en enkel tjejskida som passar perfekt för dig som letar efter en lekfull skida utanför pisten.

För vem: För dig som föredrar offpist och puder. Jag ansåg personligen att dessa var något lätta för det hårda underlaget i Åre. Som sagt vill du ut och pumpa puder är detta skidan för dig men gillar du att bränna pist hade jag tipsat om ett par andra skidor.

InspireUs grundarna har gjort en kort youtube-film om hur de tog fram skidan, så är du nyfiken kan du se den här.


För att sammanfatta skidtestet; mina personliga favoriter är Black Crows Atris birdie och Head Kore. Head Kore ska du välja om du gillar att hänga i pisten och önskar en styvare skida men kanske vill besöka offpisten då och då. Atris Birdie tycker jag du ska välja om du söker en lekfull och lättsvängd skida som passar lika bra i pist som utanför pist. Detta skidtest utgår endast från mig och mina personliga preferenser, så dra iväg en fråga i facebook-gruppen om ni vill ha mer kött på benen. Om ni har några som helst frågor eller funderingar skicka ett dm till mig via instagram @onedgeinspiration eller maila till emma@onedge.se.

Vi ses på berget om inte annat!

Emma Gabrielsson