On EdgeComment

Din roadtrip på lofoten - del 2

On EdgeComment
Din roadtrip på lofoten - del 2

Hej på er! Dags att utforska den södra delen av Lofoten i roadtripguide del 2 som tar avstamp där del 1 slutar. Vill du läsa första delen först hittar du den här.

Efter en natt på Kvalvika så är det tid att bege sig mot Nusfjord. En liten fiskeby som är supermysig. Det finns två restauranger, ett bageri och Rorbuer till uthyrning här. Att äta ute i Norge är väl inte jättebilligt men restaurang Karoline i Nusfjord är helt klart värt att ha sparat in några hundralappar för, för att äta makalös god mat!

 
Nusfjord.jpg
 

Dag 9 och nu är det dags att åka ner mot Reine! När du googlar Lofoten kommer förmodligen bilder på Reine upp. Den berömda Reinebringen är en ”must do” när du är på Lofoten och under hela sommaren har de byggt trappor hela vägen upp till toppen så man tar sig upp utan problem, det kan vara bra att ha lite kondition i bagaget förstås. Min rekommendation; gå upp på Reinebringen i solnedgång! 

 
Reine solnedgång(1).jpg
Reine solnedgång.jpg
 

Från Reine kan du göra mycket, till exempel ta färjan till Vinstad där det sen är ungefär 40 minuters promenad till Bunes beach. En jättefin strand där det inte är alls mycket folk. Såklart finns de hikes att göra här också, gå upp på Helvetestinden som är 602 meter över havet och 3 kilometer lång. Det är en av de finaste hikerna jag gjort på Lofoten, varmt rekommenderat.

Många pratar om att åka till Horseid beach, där har jag aldrig varit men det ska också vara superfint. Ta färjan från Reine till Kjerkfjord och sen är det 4.5 kilometers promenad för att komma till stranden, här kan du campa över natten eller så åker du dit över dagen.

Efter Reine kommer du ner till Å som ligger längs ned på Lofoten och här kommer du inte längre med bilen! Det finns en hike som heter Andstabben och den är brant på sina ställen men helt klart värt att ta sig upp för. Access till leden börjar vid vändplatsen i Å så det är enkelt att hitta dit. Vi åkte dit när det var superfint väder men dimman drog in på några sekunder så utsikten var inte riktigt som vi tänkt oss men den SKA vara magisk!  Efteråt är du förmodligen sugen på kaffe & bulle. Bakeriet i Å bakar riktigt goda bullar och det är en upplevelse i sig att bara gå in där.

 
Bunes beach(1).jpg
 

Det finns ett B&B nere i Å som heter Bryggan som ska vara prisvärt och fint, ta in här om du är trött på tältet annars finns de riktiga guldklimpar i Å/Reine att campa på.

Har du tid över och inte riktigt redo att lämna alla coola äventyr? Isåfall är det dags för ett dygn på Vaeroy, har du läst mina tidigare inlägg har jag rekommenderat det förut. Det är en Ö belägen utanför kusten, man ser den från Anstabben faktiskt, som är superfin! Färjan tar du från Moskenes och därifrån kan du ta dig till Bodö när du väl ska börja tänka på refrängen.

 
Anstabben Å.jpg
IMG_1177.PNG
 

OCH där sätter jag punkt för min roadtrip-guide på Lofoten. Det här är en liten del av allt du kan göra på Lofoten, hikerna är oändliga, man kan paddla kajak, åka ut på fisketurer, listan kan göras lång, men det här är en ”bas” du kan utgå ifrån och sen skräddarsy din egen roadtrip efter min guide!

Har du frågor eller funderingar så häng med på min Q&A idag och imorgon på Onedges-Instagram. Ös med allt du är nyfiken på att veta!

Vi ses där, annars får du ha en grym helg.

Kram Ebba