Det är aldrig för sent att börja åka skidor

Det är aldrig för sent att börja åka skidor

Ronja Stenhöös, 26 år från Skåne, avslutade sin ryttarkarriär och gjorde en helomvändning. Hon flyttade till Åre, gick en skidlärarutbilning och började åka skidor på heltid för drygt 4 år sedan. Ronja är driven och alltid hungrig på utveckling. Friåkningen har sakta smugit sig in som en naturlig del av skidåkningen. I vinter har hon liksom många andra svenska skidåkare sin bas i Verbier.

Varför just Verbier?

”Det är ett fantastiskt berg för friåkning. Möjligheterna är oändliga. Det har också en geografisk fördel när det kommer till tävlingar. Med Verbier Freeride week, Bruson Freeride och Nendaz Freeride går totalt 7 tävlingsstarter av stapeln bara i hemma-systemet 4 Vallees. Dessutom är det relativt nära till flera andra tävlingar. Jag bor i husbil så för mig går logistik och boende kring tävlingarna smidigt. Jag har alltid mitt hem med mig. Det är fantastiskt.”

Men det är ju så dyrt i Schweiz?

”Jo, visst är det dyrt. Men det blir också vad en gör det till. Det går att leva billigt. Jag kombinerar tävlingar med jobb på skidskolan European Snowsport. Här har jag en helt annan lön än hemma i Sverige, så för mig är det värt det.”

Ronja är inne på sin andra vinter med sin husbil Holger i Alperna. Förra vintern var Diana Deliv, också Comfort Zones-åkare, med henne på hela resan. Det var väldigt spännande och lärorikt. Andra vänner kom och gick och hängde med på delar av resan. Till Holger står dörren alltid öppen, gästfrihet är viktig för Ronja. Mer om Holger och husbilslivet kan ni läsa om i Dianas och Ronjas story de skrev förra säsongen. Med på en del av resan i år är Axel Mossling, som snart åker hem till Sverige för att fortsätta sin säsong i Riksgränsen. I höstas var planen att göra en solovinter i Holger, men nu har hon fått nytt sällskap i Ella Forsman i ett par veckor. Ingen lugn stund med andra ord. Det är precis så hon vill ha det. Spontant och okomplicerat.

Foto: Emrik Jansson

Foto: Emrik Jansson

Hur ser din skidbakgrund ut?

”Jag har åkt skidor hela mitt liv, ett par semesterveckor om året. Vi var ett stort gäng familjer med barn i alla åldrar som främst åkte till Sälen men också en hel del till alperna. Vi hade skitkul. Jag har många tidiga gäng-shred minnen när vi, ett gäng barn i åldrarna runt 5-12 år åkte i skogen mellan pisterna i Lindvallen. Alla tog hand om och peppade varandra. Det var mycket skratt, glädje, tumlande i snön och skidor som fastnade i träd, precis som idag. Jag var också ute och åkte mycket själv. När de andra barnen tröttnade, gick in, drack varm choklad och chillade fortsatte jag att åka. Det bekom mig inte så mycket, jag älskade att stå på skidor och fick aldrig nog.”

Med samma barndomsgäng var det husvagnssemestrar på somrarna. Att leva på resande fot har hon med sig från både skidsemestrarna, husvagnshänget och tävlingarna med hästarna. De hade en gammal lastbil från 1972 som var ombyggd till hästtransport med bo-del. Det var väldigt simpelt och mycket mysigt. Att resa och tävla med hästar kan ses som rätt omständigt och mycket jobb. Men Ronja är inte rädd för att ta i. Hon har alltid varit envis och ser möjligheter i allt. Vill hon något så genomför hon det. Att skaffa husbil och dra till alperna blev en självklarhet. Hon har alltid vetat att hon en dag skulle skaffa husbil. Så hon såg ingen anledning att vänta. Det var ju nu hon behövde den, så så blev det.

Foto: Emrik Jansson

Foto: Emrik Jansson

Hur mycket har du tävlat i friåkning?

”Förutom de svenska tävlingarna NM och Ride The Cow var förra vintern min första riktiga tävlingssäsong på FWQ. Jag ville mycket men var inte så mentalt stabil eller förberedd. Inför i år har jag jag valt att ta det hela med en lite större klackspark. Jag är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna, men för att jag ska må bra får resultat och prestation aldrig bli viktigt. För mig är fokus att ha kul och att pusha mig själv för min personliga utveckling. Det har också gett resultat. Nästa tävling blir Bruson, nu till helgen. Det vore kul med en bra placering så jag får viktiga poäng till kommande tävlingar, men jag känner ingen press. Att tävla ska vara kul.”

Ronja är inspiration i mänsklig form och har förutom kört sin husbil till alperna kirrat pallplats på tre av fyra FWQ-starter i år. I helgen får vi följa med henne och Comfort Zones till Bruson. Comfort Zones visas live i stories på vår instagram - missa inte det!

Några sista ord till läsarna Ronja?

Glöm inte att det är aldrig för sent att börja åka skidor!”

Fotocred:

Emrik Jansson

Cover foto: Axel Mossling

Comfortzones helbild.jpg

Comfort Zones är freerideserien som tar med dig behind the scenes på vinterns FWQ/FWT. Vi följer med nio edgy personligheter under tävlingarna, alla med olika erfarenheter och mål men med samma behov av att pusha sina gränser och gå utanför sin comfort zone.

Comfort Zones visas på vår instagram i realtid under tävlingarnas gång men finns även sparade som höjdpunkter för nya besökare och nyfikna att kika ikapp eller återse - gör det här!