On Edge1 Comment

Att kombinera resa och jobb - by Evelina

On Edge1 Comment
Att kombinera resa och jobb - by Evelina

Tjäna coolingar där ute!

Mitt namn är Evelina Rönnbäck. Jag är uppväxt uppe i norra Sverige men brukar idag säga att min bas inte går att centrera till en plats då jag mest rör mig från plats till plats och far å flänger. Det är konstigt nog när jag är påväg någonstans som jag känner mig som mest hemma. Jag är en frihetssökare och äventyrare. Jag älskar att se mig om, lära mig av andra och om mig själv, inte minst genom just resandet. Jag hoppar gärna på tågen när de går, chansar en del men försöker också skapa mig möjligheter att göra det jag vill.

Efter att jag tog studenten 2012 bestämde jag mig för att direkt satsa på min yrkesmässiga dröm som länge hade varit att bli fotograf. Jag startade min egna fotofirma och har sedan dess jobbat som frilansfotograf på heltid. Jag är mest inriktad på dokumentärfotografi där jag ständigt jobbar för att inkludera olika globala samhällsfrågor (så som mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och internationella relationer osv). För mig är det här ett sätt att kunna jobba för en bättre värld och jag brinner för att belysa människors olika berättelser världen över med hjälp av den medieplattform jag står på. Med kameran som verktyg har jag haft möjlighet att jobba med fotoprojekt  över hela världen. Alltifrån att ha dokumenterat livet i Nepal efter jordbävningen och flyktingläger i Kenya till att träffa människor som lever under tuffa förhållanden på soptippen i Manilla, Filippinerna. Jag har också jobbat med mer lokala projekt, samarbeten eller jobb som jag känner kan lyfta frågor jag anser viktiga att tala om. Livet som frilansare är självklart inte helt enkelt alla gånger, men jag känner mig oerhört lyckligt lottad som får göra det jag vill göra och att jag dessutom kan bära med mig mitt jobb var jag än befinner mig på jorden.

 
2.jpg
1.jpg
 
 
16.jpg
 
 
13.jpg
 

Att planera långt i förväg är inte riktigt min grej och ett år är sällan det andra likt. Just i år har fokuset visserligen tagit en lite annan inriktning då jag befunnit mig mycket på platser där jag kunnat kombinera fotografyrket med annat jobb och en del surfing och skidåkning. Under våren och hösten har jag spenderat mestadels av tiden i Ericeira, Portugal men är nyligen hemkommen från Taghazout i Marocko. Förra skidsäsongen gjorde jag Kittelfjäll där jag både plåtade skidåkning samt jobbade på ett hotell. Det var faktiskt min första skidsäsong roligt nog. Samma gäller surfingen, den kom in i mitt liv bara för några år sedan och var egentligen den första riktiga sporten jag utövade igen efter många år av skador. Jag har alltid varit en väldigt aktiv och idrottsintresserad människa. Basket var egentligen det jag satsade mest på och planen var att bli elitbasketspelare, men som sagt, skadorna har gjort att jag fått styra om och leta nya vägar. Det hela har såklart varit jobbigt på många sätt, men å andra sidan kan jag nu i efterhand se att det också kunnat ge mycket. Kanske hade jag inte kunnat leva det liv jag gör idag om det blivit som jag tänkt tidigare. Jag har hur som helst lärt mig att se livet med större öppenhet. Att få komma tillbaka till idrottandet igen känns fantastiskt och att mycket av det fotografiska fokuset landat i sport (inte minst extremsport) känns superspännande och utvecklande.

 
7.jpg
6.jpg
18.jpg
0.jpg
11.jpg
 
 

Mitt liv har ständigt präglats av viljan att nå mina drömmar och mål. Sedan jag var liten har jag alltid varit rätt envis. Envisheten sitter kvar idag i mitt driv att ta mig framåt – oavsett om det då handlar om att ta sig igenom skador, lära mig nya saker, utvecklas i mitt yrke eller i min vilja att vara med och påverka världen. Vad som händer eller var jag befinner mig i framtiden, det får tiden utvisa. Jag hoppas i alla fall att jag med min berättelse kan ge inspiration till dig som vill ge dig ut och ta steget mot dina drömmar. Livet är ett äventyr och det går att färgsätta och forma det utifrån ens egen vilja och önskningar.


Vill du också dela din story? Maila in till stories@onedge.se