On EdgeComment

Amanda om att kombinera surfen och plugget

On EdgeComment
Amanda om att kombinera surfen och plugget

Amanda Djerf hade i veckan en takeover på vår instagram. Hon inledde med att låta er följare/medlemmar ställa lite frågor om surf och frågorna slutade aldrig välla in. Så kul! Nu har hon sammanställt det som inte hann besvaras på instagram och fokus är främst på hur man kombinerar en aktiv livsstil (där surf och resor står i fokus) med att plugga! Inte det lättaste men efter dessa tips kanske ni känner er inspirerade ett ge det ett försök.

 
AD5DF632-FDE6-410D-9292-AA139BEC4EFF.JPG
 

Om mina studier

Jag började på juristprogrammet när jag var 23. Efter att ha flängt runt och surfat i flera år längtade jag efter att landa nånstans och valde Stockholm för att jag ville vara omringad av vatten, och bo nära ett ställe där man kan surfa (blev Torö). Det var även viktigt för mig att inte bo i en studentstad då jag ville skapa ett liv utanför mina studier, och jag trivs faktiskt som fisken i vattnet med att ha min bas tillsammans med min pojkvän på söder. Idag är jag 26 och skulle ha gått termin 7 (av 9). Jag läser alltså inte på distans men har tagit ett litet uppehåll då jag för skrivande stund jobbar som platschef och surfinstruktör för Surfakademin.

Kortfattat är det viktigt för mig att mina studier är lite mer av en bisyssla. Jag vill leva ett liv där surfing och allt därtill står i fokus för det är då jag känner mig lycklig ända in i själen. Men jag gillar också att nörda ner mig och aktivera hjärnan.

Så här kommer mina tips på hur man får allt att gå ihop och hur man kan kombinera en aktiv livsstil (med mycket resor) med studier.

1. Sätt rimliga krav på dig själv. Jag har lärt mig hur mycket jag behöver plugga sen nöjer jag mig. Har satt en gräns att aldrig plugga mer än 6 timmar per dag. För ni som pluggar vet också att det egentligen aldrig tar slut, det finns alltid något man borde eller kan plugga på.

2. Tänk utanför ramarna! förra vintern skippade jag en längre kurs och var i Costa Rica hela den perioden. När jag kom hem hoppade jag på med min klass igen. Man kan ofta läsa kurser parallellt, och man kan även låta vissa kurser släpa och läsa dem senare på utbildningen. Så fundera på vad det är du vill göra NU och försök skapa ditt egna schema.

3. Jobba samtidigt som du pluggar och jobba med något som ger dig energi! Jag har alltid haft extrajobb som inte haft med min utbildning att göra. När de flesta av mina kompisar praktiserade på en juristbyrå var jag servitris på Flippin burgers. Nu jobbar jag administrativt för Surfakademin samtidigt som jag pluggar. Att jobba från datorn är verkligen ultimat för mig just nu.

 
9322BCC1-8B8B-40DC-8B14-5AB73EEEC01E.JPG
 

4. Tentaplugga utomlands!! Sist var jag i Lofoten innan min tenta. Jag brukade gå upp tre timmar innan Agnes och plugga undan, sen väckte jag henne med kaffe och vår dag började. Och åk iväg en vecka efter tentan och innan nästa kurs drar igång. Jag lovar att man hinner ta igen det man missar de första dagarna på en ny kurs.

5. Plugga effektivt. Jag pluggar bäst på morgonen så jag pluggar sällan efter 15. Ibland går jag upp orimligt tidigt och pluggar mellan 5-11 och sen är jag klar för dagen, för det funkar för mig. Vilken tid på dygnet känner du dig mest klar i huvudet?

6. Jämför dig inte med andra. Fokusera helt och hållet på dig och kör ditt egna race!

 
Photo 2018-01-01, 07 21 31 kopia.jpg
 

7. Viktigast av allt - följ ditt hjärta och våga gå din egna väg. Testa dig fram! Sök, hoppa av, ta en paus, strunta i en tenta osv osv. Jag tar mina studier från kurs till kurs. Jag anmäler mig för att ha valmöjligheten, men bestämmer mig alltid i sista minuten om jag ska läsa vidare eller inte. Detta då jag vill att det jag gör ska kännas rätt i stunden. Folk tycker jag galen när jag säger att jag pluggar juridik fast jag antagligen inte kommer jobba med det, och andra skakar på huvudet när jag spenderar alla mina pengar på surfbrädor och surfresor. Lyssna på vad du vill göra, inte på vad andra tycker att du ska göra.

8. Njut av denna tid! När man pluggar har man ju en väldigt flexibel tillvaro. Det är inget jobb där man måste vänta på semestern eller säga upp sig när man vill resa, och du är den enda som bestämmer om du vill gå på den där föreläsningen eller hellre surfa på Torö..

9. Försök att inte stressa över skolan och dina prestationer, sätt det i perspektiv till annat i livet och ta det med en nypa salt. Om några månader kommer ingen (och kanske inte ens du) minnas om du behövde göra en omtenta.

 
Photo 2019-01-27, 07 18 33.jpg
 

10. Hör av dig till en studievägledare och se vad din utbildning har för olika möjligheter. Kanske är din utbildning också mer flexibel än vad du tror.

11. Utbytesterminer - men tänk på att man ofta måste söka dessa i väldigt god tid!

12. Studieteknik. Jag lär mig bäst av att läsa, skriva ner, och prata med andra. Plugga så som du lär dig bäst så att du har tid över till allt det där andra du också vill göra.

Sist av allt, lyssna på din kropp! Det kanske inte funkar för alla att göra allt detta samtidigt, vissa kanske hellre gör en sak i taget och då är det den vägen ni ska gå. Jag har valt att kombinera mina studier med en livsstil där jag är iväg mycket. Men jag är också en person som drivs av att ha många bollar i luften samtidigt, det är då jag är som mest effektiv och presterar bäst. Periodvis har det dock varit väldigt tufft det måste ni också veta. En höst var jag så stressad så jag fick sömnproblem och jag får lätt ont i magen när det blir kämpigt. Det tog tid att hitta balans och vad som funkar för mig, men det går!

Så lycka till tjejer! Ni är fantastiska som lever ut era liv på ert vis och det jag vill förmedla mest av allt är att ni ska våga drömma och följa era hjärtan!

 
Photo 2019-02-16, 17 36 26.jpg
 

Kände du nu, “Amanda Djerf, henne måste jag ha mycket mer av!” - Ja då följer ni henne här. Hon er en sann inspirationskälla som bara bidrar med good vibes, ett kanonfölj! Tack för dina grymma tips Amanda, vi är så glada att ha med dig i gänget!