Balitips - by emilia

Balitips - by emilia

Känslan av att hitta en plats som är helt och hållet din, men samtidigt alla andras, är fantastiskt. Att på något sätt hitta hem, i både sig själv och på en underbar plats bland natur, religion, kultur, värme och människor...

Mitt namn är Emilia, jag är 22 år gammal och har alltid haft drömmar, drömmar som jag vill genomföra. En av dem har alltid varit att besöka Bali.

Man kan väl säga att det var både boken och filmen Eat, Pray, Love som fick mig att vilja åka till Bali. Efter studenten  visste jag inte mer än att jag ville och skulle ut och resa. Så under våren 2015 så åkte jag själv till den lilla indonesiska ön vid namn Bali. Bosatte mig i ett hus i byn Penestanan, cirka 10 minuters gångväg från staden Ubud, känt för sin kultur. Där fick jag vänner för livet från alla olika delar av världen. Där jobbade jag bland annat som volontär på en skola för tredjeklassare i 2 månader och lärde ut engelska. Jag är så tacksam varje dag att jag vågade, för det var början på något fantastiskt. Att slänga sig ut i det okända alldeles ensam, hantera sin egen vilja och personlighet samt få en sådan kärlek för något. Och det var där det började, min passion för ön Bali, men framförallt för staden Ubud.

Sedan dess har jag varit tillbaka två gånger och planerar inte att sluta med det, utan jag kallar det nu för mitt andra hem. För det är så det känns och så ska det förbli. Känslan av att bara kunna få vara där, sätta sig på sin vespa och åka runt. Frihet deluxe. Jag tänkte därför dela med mig utav lite personliga tips om vad jag gillar, ställen man bör åka till eller gator och cafeér som har det där lilla extra.

☼ Ubud:

Min favoritplats på jorden. Denna stad har en stor betydelse när det kommer till kulturell inverkan på Bali. Konsten, dansen och det spirituella står i centrum. Det ligger beläget i mitten av ön nästan, där bergen börjar, ganska långt från hav även om allt är relativt nära. Risfält, vattenfall och grönområden kryllar det av och i fjärran  ser du skuggan av Mount Batur som är det näst högsta berget. Här strosar det omkring yogisar som sitter i skräddarställning på de olika fantastiska caféerna. Yoga och meditation är ett stort fokus här. Så om du är extra intresserad av den kultur och vad som är bra för just dig och din hälsa så är detta en fantastisk plats. Vissa kanske upplever Ubud som tråkig, medan jag som spenderade mycket tid där fann något att kalla hem.

 Tips Ubud:

Favoritgator:

-       Jl. Wenara Wara (även kallad Monkey Forrest Road)

-       Jl. Raya

-       Jl. Dewisita

-       Jl. Hanoman

-       Jl. Goutama

 

Mat och caféer:

-       Art Kafé - Prova deras Simple Lassie!

-       Cafe Vespa - Jag rå-älskar deras Ciabatta med getost, avocado och champisar!

-       Yellow Flower Cafe - bästa här: en rätt kallad F.A.T

-       Clear Cafe Kafé

-       Dewa Warung - Kycklingcurryn är magisk!

 Sevärdheter:

-       Tegalalang Rice Paddies - Stort område med risfält, värt att gå           runt!

-       Tegenungan Waterfall - Vackert vattenfall man kan bada i,                cirka 30 minuter ifrån stan

-       Bestiga Mount Batur eller Agung

-       Monkey Forrest - ett besök där aporna håller till

-       Rafting i Syung-floden

-       Olika typer av kurser som batik, matlagning och massage

-       Temphuan Ridge Walk

 

Såklart finns det många andra fantastiska platser på Bali. Vissa som passar mig bättre och andra kanske passar dig bättre. Men jag tänkte dela med mig utav de jag gillar.

 ☼ Canggu

Surfers paradise on Bali! Hit åker surfare, backpackers, yogisar och alla typer av människor. Det ligger på västsidan och är väldigt vackert och bohemiskt. Det är på senare år Canggu börjat bli mer populärt med sina hostel, bra stränder för surf, caféer och bra uteställen. Om du vill besöka en strand så är Echo Beach najs, men mest för surf. Dock väldigt fint att se solnedgången härifrån. Jag älskar stället och det kommer absolut på andraplats efter Ubud.

Tips Canggu:

Att äta/dansa/hänga:

-       Motion/Avocado Cafe

-       Crate Cafe - Finns nu två Caféer av denna kedja och de är                kända för sina bowls

-       Old Man's - Stället där alla hänger, speciellt på onsdagarna

-       Pretty Poison - En bar med där det finns en gammal pool som            har förvandlats till ett skate-ställe

-       The Lawn

-       Finn’s Beach Club

 

Att bo:

-       The Farm Hostel - Lätt bästa hostelet jag bott på!

-       Riyuri Guest House

 

☼ Uluwatu - Denna underbara plats ligger nere i bukten som kallas för Bukit. Vacker plats med stora klippor, små stränder och bra surf. Perfekt att dra iväg hit och hyra ett hus här i några dagar.

 

Äta/dansa/hänga:

- Single Fin - Det är den mest omtalade stället i området och det är

 här man vill hänga. Med en utsikt som är magisk och mat som är guld.

 Boka bord om du vill dit på kvällen, solnedgången härifrån är fantastisk.

 På söndagar har de dance-party och i samma byggnad så finns även Nalu Bowls.

 

- Bukit Cafe - Ett café med fokus på kaffe och vegansk/vegetarisk kost som de flesta faktiskt erbjuder på ön. Fin inredning också, så absolut värt ett

 besök!

Stränder i området:

-       Dreamland Beach

-       Padang Padang Beach – även här spelade dom in scener för            Eat Pray Love.

-       Bingin Beach

 

Som sagt så finns det massvis av underbara platser och jag tycker själv om när man får hitta sina egna smultronställen men här är iallafall några av mina. Bali är verkligen fantastiskt och jag kan inte rekommendera det nog. Jag kommer alltid att återvända, det är en sak som är säker.

Terima kasih telah berbagi saya!

// Emilia

Instagram: emilialindamarie

Blogg: eewmiliaa.blogg.se

 


Vill du också dela din story? Maila stories@onedge.se